U 2016. godini povećan broj zaposlenih u odnosu na 2015.

Vijesti 13. apr 201715:03 > 15:05
Pixabay

U izvještaju o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje u 2016. godini, kojeg je danas usvojila Vlada FBiH, navedeno je da su u prošloj godini nastavljeni pozitivni trendovi na tržištu rada većeg intenziteta.

Tako je, u poređenju s prosječnim brojem zaposlenih u 2014. godini (443.587) i u 2015. godini (450.121), u FBiH lani ponovo evidentiran rast broja zaposlenih na 457.974. Također je zabilježeno povećanje broja zaposlenih u privredi u odnosu na vanprivredu.

Istovremeno, broj nezaposlenih u 2016. je, u odnosu na 2015. godinu, manji za 12.350, odnosno 3,31 posto. Na zabilježeni rast broja zaposlenih i smanjenje broja nezaposlenih su svakako uticali i programi i mjere aktivne politike zapošljavanja koje su u prethodnom periodu implementirane putem Federalnog zavoda i kantonalnih službi za zapošljavanje.

Od problema s kojima se suočava tržište rada u FBiH, u izvještaju je ukazano na neravnoteža između ponude i potražnje, te neusklađenost u pogledu zanimanja, vještina, kvalifikacija ili regionalnog rasporeda.

U radno sposobnom stanovništvu i radnoj snazi još je veliki broj nekvalificiranih osoba koje se, bez programskih ili strateških intervencija, suočavaju s rizikom marginalizacije, dugotrajne nezaposlenosti i smanjenim šansama za zaposlenje.

I dalje je visoko učešće zaposlenosti u neformalnoj ekonomiji, što se ogleda i u iskazivanju različitih vrijednosti anketne i registrirane stope nezaposlenosti, ali i zaposlenosti. Visoko učešće zaposlenosti u neformalnoj ekonomiji u ukupnom broju zaposlenih je jedan od glavnih problema na tržištu rada, koje, pored nelojalne konkurencije među poslodavcima i nepoštivanja finansijske discipline, utiče na sagledavanje realne stope nezaposlenosti, ali i na socijalni status i prava osoba koje rade u takvom okruženju.

Prema procjenama, broj zaposlenih u neformalnoj ekonomiji oscilira izmedu 25 i 29 posto ukupne zaposlenosti, tj. više od 200.000 zaposlenih. 

Danas usvojeni izvještaj Vlada FBiH će uputiti Parlamentu FBiH na razmatranje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.