Hurtić: Mediji su sahranili Konzum

Vijesti 14. apr 201718:27 > 19:16
N1

Uvođenje posebnog zakona u slučaju kćerki firmi Agrokora u BiH nije moguće, smatra prvi čovjek Vlade FBiH Fadil Novalić. On je rekao da je Vlada još prije afere Agrokor u Hrvatskoj, poslala inspektore Poreske uprave koji konstantno vrše nadzor poslovanja u Konzumu BiH.

Strožiju kontrolu, poručuje Novalić, omogućio je i Zakon o finansijskom poslovanju koji je uveo strožije kontrole naplate dugova dobavljačima.

“Donijeli smo zakon o finansijskom poslovanju u kojem smo jako skratili rokove plaćanja na 60 dana. To je najoštrije u cijeloj Evropi, a za plaćanje preko 60 dana tražili smo osiguranje – avaliranu mjenicu i garanciju banke. Ovo je isključivo doneseno zbog velikih trgovačkih lanaca koji su iskoristili i zloupotrebljavali duge rokove plaćanja. Sad to nije moguće”, kazao je Novalić.

Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić kazao je da su mediji nanijeli štetu “preuranjenim” izvještajima o štetnom poslovanju Konzuma.

“Ne bi treba kreirati paniku oko kompanije. Ona za sad funkcioniše normalno. Loše je raditi tako da sahranjujemo kompaniju živu. To je najgori scenario jer se putem medijskih izvještaja napravi slika da kompanija posluje lošije što dovodi do krivog dojma kod dobavljača, banaka, a mogu se uznemiriti i sami radnici”, naglasio je Hurtić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.