Kešo za N1: Opozicija napada poziciju i plaši građane

Vijesti 17. apr 201709:00 > 09:02
N1

Safet Kešo, zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH bio je gost rubrike Press u Novom danu, gdje je komentarisao političku i društvenu svakodnevnicu u BiH i svijetu.

Vijest o referendumu u Turskoj glavna je tema svih naslovnica u BiH, a Kešo je kazao da rezultati od 51,34 posto ZA daju legitimitet referendumu.

Kaže da je interesovanje međunarodne zajednice za referendum bilo veliko, ali da treba sačekati još 11 dana – kada će rezultati biti ozvaničeni.

“Mobilizran je ogroman glasački potencijal, a Turska ima 55 miliona glasača. Nisam upratio, ali mislim da je 87 posto glasača izašlo, a rezultati daju legitimitet, ma kakav on bio”, izjavio je Kešo – istaknuvši da će Turska znati iskoristiti.

“Turska je dio modernog svijeta, a sve ono što se dešava drugdje – dešava se u Turskoj. To ne umanjuje značaj referendumskog rezultata. Neko bi rekao da je bilo uvjerljivije – bilo bi značajnije. Ipak, referendum je dao pozitivan odgovor građana na ono što je Turska pitala građane”, ocijenio je.

Tvrdi da poruke referenduma nistu toliko dramatične – koliko se najavljuje, ali da cijeli svijet brine snažna politička ličnost Erdogana.

“On je neprikosnoveni turski lider koji je omogućio privredni oporavak Turske, vratio joj je dostojanstvo. Dimenzija lidera koji ne dozvoljava da se druge sile miješaju u unutrašnje poslove Turske. Pretpostavljam da će smiriti tenzije, jer postoje ekonomski interesi Turske i zemalja EU, a stigle su mu i čestitke od predstavnika velikih evropskih zemalja”.

Kazao je Kešo da ne vidi razlog da se promijeni odnos Turske i BiH, koje su u prijateljskim odnosima – a očekuje da će BiH izvući ličnu korist iz dobrog ondosa sa Erdoganom, pogotovo u ekonomskom planu.

Zakon o akcizama

Ovo je top tema u BiH proteklih dana, a predmet je rasprava na državnom parlamentu. “Rasprave se vode oštro, pozicija zagovara uvođenje, opozicija to koristi kao napad na poziciju plašeći građane”.

“Mi smo u federalnom parlamentu imali vanrednu sjednicu oko Koridora 5C, tematizirali smo akcize, koje oslobađaju milijardu i 360.000 KM, što su sredstva za igradnju 85 kilometara puta”.

Ponovio je da od povećanja litre goriva na 15 feninga, 10 feninga ide za izgradnju autoputeva, a pet feninga za brze ceste – a kazao jke i to da je to značajna suma.

“Pripremljeno je 11 dionaca koje bi se moglo graditi, pokrenuli bi investicioni ciklus – otvorili bismo nova radna mjesta, novu operativu. Nije popularno uvoditi opterećenja, ali sve druge zemlje svijeta na sličan način pokušavaju doći do sredstava. Bez novca se ne može graditi ništa”, ocijenio je Kešo.

On je kazao da postojeća sredstva nisu dovoljna, a u političkoj krizi kakva vlada u BiH – svi koriste priliku da se hvale.

“Kolege iz SDP-a se vole pohvaliti da je sagrađeno 60 kilometara autoputa za vrijeme njihovog mandata, i svojataju ga. Jasno je da će 10 feninga ići za izgradnju autoputa, poštenije je to – nego kada je u pitanju raspoređivanje budžetskih sredstava koje osvježavamo kreditnim zaduženjima”.

Uvjeren je da će akcize na najefektniji način biti namjenski iskorištene, a pomenuo je i to da u federalnom parlamentu ima nekoliko zakona o kojima se razgovara. Zakon o radu, Zakon o PIO/MIO, a Vlada FBiH je utvrdila i Nacrt zakona o koncesijama.

“To su najbitnije teme, i reformskog su karaktera”, kazao je.

Zakon o radu predviđa transparentnije upošljavanje, gdje god je država pristuna 50 ili više posto. Konkursi se moraju raspisivati, ocijeno je, a Zakonom o radu spriječit će se malverzacije u zapošljavanju u državnoj službi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.