Scharia: Jedna od djevojaka iz BiH poginula u borbi u Siriji

Vijesti 17. dec 201415:49 > 15:52
INTERPOL

Jedna od dvije tinejdžerke porijeklom iz BiH, koje su iz Beča otišle u Siriju kako bi se borile za Islamsku državu, je poginula. Druga se vodi kao nestala, tvrdi ekspert antiterorističkog komiteta Vijeća sigurnosti UN.

Sabina Selimović i Samra Kešinović su početkom 2014. godine pobjegle iz Austrije u Siriju.  Visoko rangirani ekspert antiterorističkog komiteta Vijeća sigurnosti UN David Scharia potvrdio je za austrijske medije da je jedna od djevojaka ubijena, a druga nestala.

“Tek nedavno smo dobili informaciju o dvije 15-godišnje djevojke porijeklom iz BiH, koje su napustile Austriju gdje su živjeli proteklih godina. Svi, kako njihove porodice tako i obavještajne službe ove dvije zemlje su u potrazi za njima. Regrutirala ih je Islamska država. Jedna od njih je prilikom borbi u Siriji poginula, a druga je nestala”, kazao je Scharia u intervjuu za izrelski portal Ynet.

Ove informacije nisu zvanično potvrđene. Iz austrijskog ministarstva unutrašnjih poslova kažu da načelno ne komentarišu pojedinačne slučajeve.