Bugojno: Pronađen poklopac srednjevjekovnog sarkofaga

Vijesti 17. dec 201417:11 > 17:14
Izvor: Visitmycountry.net

Sedam dana od početka arheoloških istraživanja lokacije Crkvine na području Vesele kod Bugojna pojavili su se prvi konkretni znaci o postojanju ostataka sakralnog objekta iz daleke prošlosti.

Pored ostataka zidova, pronađen je kameni poklopac, za koji se pretpostavlja da pripada srednjovjekovnom sarkofagu.  

Ajla Sejfuli iz Zavičajnog muzeja u Travniku, koja rukovodi arheološkim iskopavanjima na imanju čiji je vlasnik Bugojanac Husein Smajić, kaže da se, najvjerojatnije, radi o kompleksnom objektu iz srednjeg vijeka.  

“Veoma je važno da se objekt što prije konzervira i prezentuje javnosti. Bila bi velika šteta za Bugojno i za ovaj kraj da on završi ponovo pod zemljom. Trenutno radimo na otkopavanju zapadne strane lokaliteta, na kojem smo pronašli poklopac jednog srednjovjekovnog sarkofaga. Oni su, inače, poznati u travničkom kraju, u okolini Jajca, kod Sarajeva i u Foči, a potiču s kraja 14. i početka 15. vijeka. Ukoliko nas vrijeme posluži imat ćemo vrlo brzo još konkretnije podatke”, ističe Sejfuli.  

Naglašava da je područje, koje je predmet arheoloških istraživanja, veoma bogato dokazima iz vremena predhistorije, antike, srednjeg vijeka i osmanskog perioda, pa i novog vijeka.  

Smatra da bi se u aktivnosti koje su pokrenute trebali uključiti nadležni organi na svim nivoima vlasti u BiH, jer je to u interesu cijele društvene zajednice.  

Podsjećanja radi, vlasnik parcele koju ovih dana istražuje stručni tim arheologa najavio je da će, u slučaju da se obistine tvrdnje da se na njegovom imanju nekada nalazila crkva, ovaj vjerski objekt ponovo biti izgrađen na mjestu gdje se nekada nalazio.