Salihović odustao od tužbe za troškove odvojenog života

Vijesti 21. apr 201717:40 > 17:43
N1

Suspendovani glavni državni tužilac Goran Salihović odustao je od tužbe za naknadu troškova za odvojeni život, kazao je njegov pravni zastupnik Hakija Kurtović na pripremnom ročištu u Sudu BiH.

Na pripremnom ročištu po žalbi na drugostepenu presudu, Sud je obaviješten da druga dva tužitelja – Gordana Tadić, sadašnja vršiteljica dužnosti glavnog tužioca, i Kasim Halilčević, državni tužilac, ostaju pri svojim zahtjevima, piše Detektor.ba.

Salihović, Tadić i Halilčević su tužili državu za neisplaćene tople obroke, putne troškove i naknade za odvojeni život. Vrijednost tužbi tri tužitelja je 12.000 maraka.

Njihove tužbe za putne troškove i tople obroke su uvažene prvostepenom i drugostepenom presudom, dok se dio suđenja za naknade za odvojeni život ponavlja.

Pomoćnica državnog pravobranioca Safija Kreštalica je nakon povlačenja tužbe zatražila od Salihovića naknadu troškova postupka u iznosu od 480 maraka.

Kurtović se usprotivio ovom zahtjevu uz objašnjenje da je zahtjev za odustajanje od tužbe podnio prije početka ročišta i da je zastupnik Pravobranilaštva BiH svakako morao biti na ročištu zbog druga dva tužitelja.

Sudija Efraim Čosić tražio je od pravnog zastupnika tužitelja da obezbijedi njihove kućne liste kako bi dokazao da su živjeli odvojeno od svojih porodica. Sva tri tužitelja su iz Tuzle, a rade u Sarajevu.

Zastupnik Kurtović je rekao kako je Tadić obećala poslati potrebne dokumente, ali da je do pripremnog ročišta obezbijedio samo prijavu mjesta boravka i vjenčani list, ali ne i kućnu listu.

“Gordana Tadić je glavna tužiteljica i ne mogu da je dobijem”, kazao je Kurtović, dok je sudija Čosić odgovorio kako razumije da Tadić sada ima mnogo obaveza i da je “žena u velikom poslu”.

Kreštalica je rekla da velika količina posla ne opravdava glavnu tužiteljicu.

“To nisu realni razlozi zbog kojih tu osobu treba gledati posebno”, kazala je Kreštalica.

Sudija Čosić je objasnio da tužioci za dokazivanje prava na naknadu za odvojeni život trebaju dokaze o porodičnom životu. Na ročištu je objašnjeno da je presudom potvrđeno 80 posto tužbenog zahtjeva, ali da tužioci nisu dokazali da žive odvojeno od svojih porodica.

Kurtović je tražio odgodu pripremnog ročišta jer nije uspio prikupiti sve potrebne dokaze. Sudija Čosić odgodio je ročište i dao rok do 15. maja za prikupljanje i slanje dokaza Sudu i Pravobranilaštvu, čija je zastupnica Kreštalica rekla kako neće izvoditi nove dokaze u odnosu na prethodno suđenje.

Ustavni sud BiH je u januaru 2013. donio odluku da je Zakon o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji je 2005. godine proglasio Ured visokog predstavnika, diskriminatoran prema sudijama i tužiocima jer im ovaj zakon ne omogućava naknadu toplog obroka, prevoza i odvojenog života.

U državnom parlamentu već godinama traje procedura usvajanja izmjena ovog zakona, koje, uprkos brojnim tužbama tužilaca, još uvijek nisu donesene.

Pripremno ročište zakazano je za 24. maj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.