Vozni park institucija BiH: 3.540 vozila, 25 miliona KM

Vijesti 21. apr 201718:13 > 19:34
N1

Sve dublja ekonomska kriza kao da ne dotiče bh. političare. Izuzetno visoka primanja, čak i za evropske prilike, ne prate odgovarajući rezultati u radu. S druge strane, to ih ne sprečava da obilato koriste sve raspoložive privilegije, čak i izvan radnog vremena. I to u zemlji u kojoj je sve veći broj građana siromašan.

Ja idem u Audiju 8 sa aerodroma, a papa ide u nekom tamo autu, šta reći na to? To je nešto što bi nama morao biti nekakav motiv, nešto što nas dalje motiviše da ako se bavimo politikom, da se možemo baviti na neki drugi način”, izjava je člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića za vrijeme posjete pape Franje Bosni i Hercegovini u junu 2015. godine.

Šest mjeseci kasnije, motivaciju da se bavi politikom na drugačiji način iskazao je kupovinom novog službenog automobila, luksuznog Audija, vrijednog oko 170 hilljada maraka. I predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prošle godine počastio se Audijem, vrijednim oko 200 hiljada maraka, a novi automobil nabavljen je i za zamjenicu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjanu Krišto. Prema nekim podacima Ureda za reviziju, vozni park institucija BiH broji više od 3 hiljade 540 vozila, vrijednih oko 25 miliona maraka.

Da se novac građana nepotrebno rasipa, pokazala je višegodišnja praksa. Najjeftiniji službeni automobil za zvaničnike, kako je propisano pravilnikom Savjeta ministara, građani će platiti 25 hiljada maraka, a najskuplji 130 hiljada, sa uračunatom dodatnom opremom. Nadležni ne daju odgovor na pitanje kako se onda samo jedan automobil plaća i do 50 hiljada maraka više.

Pravilnici Savjeta ministara BiH nisu dovoljno precizni, pa ostavljaju dovoljno prostora za nenamjensko trošenje javnog novca, kažu u Uredu za reviziju. Čuvari javnog novca ustanovili su da nije jasno precizirano korištenje službenih automobila, u dane vikenda ili tokom godišnjeg odmora, ali i da se korisnici tih privilegija dosta komotno ponašaju i sve što nije decidno zabranjeno shvataju kao dopušteno.

Velika bahatost političara u BiH, kad je u pitanju njihov broj privilegija. Vidite da koriste i veliki broj usluga pratnje, što je krajnje neprimjereno za socijalno stanje u kome se nalaze građani, mislim da bismo daleko manje zapali u krizu da su političari u BiH odgovorniji”, komentarisao je Almir Terzić, urednik u agenciji Anadolija.

O odgovornosti prema novcu građana govori i podatak da samo Ministarstvo finansija u ovoj godini na troškove smještaja na putovanjima, internet i održavanje vozila namjerava potrošiti više od 160 miliona maraka. A tu troškovima nije kraj. Plate, topli obrok, naknade za prevoz i odvojeni život političara građane godišnje koštaju oko 13 miliona 600 hiljada maraka. U isto vrijeme, građani koji ih plaćaju, sve su siromašniji.

”Mogu reći da je to nezasluženo”.
”Ne, ni u kom slučaju takve privilegije i automobili od 200.000 KM”.
”Ako imaju imalo savjesti trebalo bi takve beneficije smanjiti” .
”Njih ne interesuje to”, kažu građani Sarajeva.

Da apsurd bude veći, oni sa najvišim primanjima, imaju i tu privilegiju da ručak za dvije osobe u zgradi institucija plate svega 10-ak maraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.