VIDEO| Milorad Dodik odbio rukovanje sa Maureen Cormack

Vijesti 23. apr 201716:09 > 16:29
N1

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske na obilježavanju 72. godišnjice proboja zatvorenika Jasenovca u Donjoj Gradini odbio se rukovati sa ambasadoricom SAD-a u BiH, Maureen Cormack.

Danas se obilježavaju 72. godine od proboja zatvorenika logora Jasenovac, a u mjestu Donja Gradina na bh. obali Save organizuje se posebna komemoracija, na kojoj su prisustvovali najviši entitetski dužnosnici, Aleksandar Vučić, i ambasadorica SAD-a u BiH, Maureen Cormack, šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, izraelski veleposlanik za BiH Boaz Rodkin, šef misije OESS-a Johnatan Moore te još neki članovi diplomatskog hora u BiH.

Dodik je pružio ruku svim prisutnima – izuzev Cormack, a sve je naravno zabilježila i kamera.

“Historiju ne možemo da promijenimo, niti da naučimo. Ja ne mogu zaboraviti. Moji su stradali u tome. Formiran sam kao ličnost na ovim pričama i stravičnostima zločina u Jasenovcu. Nikada neću oprostiti”, kazao je Dodik medijima.

“Ovdje sam danas da bi odala počast žrtvama. Ovdje smo da bismo to uradili, da prisustvujemo toj ceremoniji. Političari govore za sebe, niti me brinu, niti želim komentarisati te gestove. Ovdje sam da odam počast žrtvama i svim građanima koji su propatili. Imala sam dobre i pozitivne sastanke i boravila u dobroj atmosferi u Republici Srpskoj”, izjavila je ambasadorica SAD-a.

Srbijanski premijer i novoizabrani predsjednik te države Aleksandar Vučić pojavio se na komemoraciji uz gotovo dvosatno zakašnjenje poremetivši cijeli program koji je privremeno prekinut da bi se Vučiću usred prisjećanja na žrtve zločina pljeskalo.

U podužem govoru Vučić je optužio Hrvatsku kako pokušava oživjeti ustašku ideologiju te je zaprijetio kako će se Srbija odlučno suprotstaviti “pokušajima da se ponovi ono što se zbilo u prošlosti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.