Sa brojem ubijenih u Jasenovcu decenijama se licitira

Vijesti 23. apr 201718:44 > 19:39
N1

Polaganjem vijenaca, parastosom i komemorativnim govorima danas je u Donjoj Gradini obilježena 72. godišnjica od proboja jasenovačkih logoraša.

Ovo je treća godina kako ovaj događa zajedno obilježavaju vlade Srbije i Republike Srpske. Vijence su položili i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, šefovi delegacija EU i OEBS-a, te brojni ambasadori.

Strahte logora i danas pamte Vasilije i Miloš. Pričaju nam da su kao osmogodišnji dječaci zarobljeni na Kozari. Pamte glad, vožnje u stočnim vagonima, teški fizički rad ali i smrt najbližih članova porodice.

“Sestra mi je umrla od gladi. Imala je 20 mjeseci, puzala je po logoru i govorila ‘mama kruva, mama kruva’ i izdahnula je. Dva starija brata koji su već bili kosturi milovali su je i govorili naša je seja mrtva”, prisjeća se s bolom Vasilije Karan.

Brojem ubijenih u Jasenovcu se decenijama licitiira. Prema zvaničnim podacima, iz bivše Jugoslavije, u Jasenovačkim logorima je stradalo oko 80.000 ljudi, prema Deklaraciji usvojenoj na Petoj međunarodnooj konferenciji o Jasenovcu tvrdi se ubijeno je 700.000. I to 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 20.000 djece i 127.000 antifašista različitih nacija.

“Sabrali smo se na ovo sveto mučeničko mjesto. Na zemlji koja je oblivena ljudskom krvlju i koja je ispunjena ljudskim kostima”, kazao je srpski patrijarh Irinej.

Od 2015. godine vlade Srbije i Republike srpske zajedno obilježavaju godišnjice proboja zatvorenika Jasenovca.

“Ovdje u Gradini, mi ovdje obilježavamo Jasenovac koji se nalazi ovdje preko rijeke na hrvatskoj strani jer nam nije dozvoljeno. Kao što ste vidjeli Hrvatska država danas dozvoljava da se onaj ustaški poklič nalazi na mjestu gdje je ubijeno 500.000 Srba, na ulazu u koncentracioni logor”.

“Sa žalošću moram da konstatujem da smo svjedoci povampiranje ustaške ideologije koja se ogleda u reviziji činjenica koje je istorijska nauka već prihvatila. Revizija koja nastoji da rehabilitacijom nadbiskupa zagrebačkog Alojzija Stepinca skine odgovornost za zločine koje su počinili pripadnici rimokatoličke crkve nad vjernim narodom i sveštenstvom srpske pravoslavne crkve. Čini se da nije daleko dan i kada će usljediti zahtjev za drugačiju sliku o poglavniku Paveliću i prenoššenje njegovih ostataka nedaleko odavde”, kazao je Aleksandar Vučić, premijer Srbije.

Komemoraciji su prisustvovali i brojni ambasadori, među njima i američka ambasadorica Maureen Cormack s kojom se Milorad Dodik odbio rukovati. Dodik je pružio ruku svim prisutnima ali ne i amerčkoj ambasadorici, što je naša kamera zabilježila a Cormack prokomentarisala.

“Političari govore za sebe, niti me brinu niti želim komentarisati političke gestove. Ovdje smo da odamo počast žrtvama”.

U Donjoj Gradini danas su bili i šef delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, izraelski veleposlanik za BiH Boaz Rodkin, šef misije OSCE-a Johnatan Moore brojni članovi diplomatskog kora u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.