Hrasno Brdo blokirano, građani pozivaju premijera Konakovića

Vijesti 27. apr 201718:11 > 18:14
N1

Stanovnici sarajevskog naselja Hrasno Brdo izašli su u 17h na ulicu i blokirali saobraćaj. Razlog ovih protesta je izgradnja spornog kružnog toka koji će im potpuno blokirati izlaz na dosadašnju saobraćajnicu. Ovo je drugi put da građani ovog naselja izlaze na ulice.

Elmir Velić, predstavnik građana Hrasnog za N1 se unaprijed izvinio građanima Sarajeva koji danas zbog blokade mogu imati neprijatnosti zbog gužvi u saobraćaju.

“Nadam se da će nas razumjeti i podržati. Ovo datira već nekoliko mjeseci, a kako znate posljednje naše okupljanje bilo je 2. marta. Održano je niz savjeta i sastanaka, ali konkretno – nismo dobili ništa”, kazao je Velić za N1.

N1

Oni imaju tri zahtjeva:
1. Direktno uključenje naselja u kružni tok;
2. Da potputnjaci budu obezbijeđeni;
3. Da se EBRD uključi u rješavanje problema.

“Ugrožena su nam vitalna pitanja. Nećemo odustati dok nam se neko ne obrati”, kazao je Velić, koji je pozvao premijera Kantona Sarajevo, Elmedina Konakovića da dođe u Hrasno među građane.

N1

“Obustava će trajati dok ne budemo imali konkretne informacije o našem porblemu. Nezvanično saznajemo da je danas održana sjednica Vlade KS, i tamo su doneseni određeni zaključci o našem problemu. Spremni su uraditi korekciju plana”, kazao je.

“Pozivamo premijera KS da dođe sa građanima, da im se obrati i da da garancije. Kome je i zašto u interesu da se naselje od šest-sedam hiljada stanovnika ogradi zidom od tri metra. Da nema izlaza za slučaj nezgode i slično. Građani to ne mogu razumjeti”, kazao je Velić.

N1

Tvrdi da je aktuelni plan izgradnje kružnog toka zapravo sramota za građene ovog dijela Sarajeva.

“Nas to geografski određuje da nam je lakše doći do Lukavice. Ovo je getoizacija naselja, saobraćajni urbicid. Mi smo u šoku”, kazao je Velić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.