Umjesto sa porodicom, 1. maj pod policijskom prismotrom

Vijesti 28. apr 201717:12 > 17:36
N1

Ivanka Pavljašević nakon 40 godina rada, prvomajske praznike, provodi pod otvorenim nebom, na hladnom betonu. Umjesto uz porodicu i roštiljske delicije u prirodi, Ivanka sa koleginicima, za zarađenu penziju protestovat će uz tek vrećicu namirnica i večeras, i prvog maja - pod policijskom prismotrom.

“Znate šta znači ići na posao, tolike godine raditi, zaraditi penziju i na kraju nemati svoga primanja. Treba doživiti, dočekati i zaraditi penziju. Zato smo mi odlučili da spavamo pod vedrim nebom”, kaže Ivanka Pavljašević, radnica tekstilne konfekcije “Borac” Banovići.

No, priča ne završava na ovom platou, sa šest radnica okruženih policijskom trakom. Uvezivanje radnog staža čeka stotinu hiljada radnika u BiH, dok 200 hiljada radnika radi za minimalac. Siromaštvo je univerzalna riječ – razumljiva na jezicima svih naroda, u oba entiteta.

Dok statistika neumoljivo i ovog prvog maja donosi podatke o 46 posto radno sposobnih, a nezaposlenih, mahom mladih, mnogi koji i rade itekako su svjesni da imati posao nije dovoljno.

“Realna procjena je da 25 posto radnika živi ispod apsolutne linije siromaštva. To je 587 maraka za četvoročlanu porodicu, familiju sa dvoje djece. To su radnici koji su zaposleni, ali četvoročlanoj familiji ne mogu obezbijediti dostojan život”, podsjeća Žarko Papić, Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju.

Vladajuće strukture, sloj onih kojima je dobro, a zatim i razjedinjenost onih kojima nije dobro – kreirali su ovakvu atmosferu.

“Mislim da je u pitanju i psihologija, jer vi kada imate 270 maraka primanja, sigurno vam nije na listi broj jedan sindikalno organizovanje, strateško razmišljanje, ujedinjavanje sa drugima – vi se borite da preživite”, tvrdi Emina Abrahamsdotter, predsjednica Foruma sindikalnih aktivista SDP-a BiH.

Dok se ozbiljan, ponekad i podcijenjen sloj društva bori za preživljavanje, sindikalne zastave ovog prvog maja neće se zavioriti na bh. trgovima. Turističke agencije bilježe ekspresno rasprodane aranžmane, izletištima će se širiti mirisi roštilja, a mnogo radnici i ovog prvog maja neće ni znati da je praznik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.