Nikolaidis za N1: BiH treba smjenu nacionalnih elita

Vijesti 28. apr 201717:39 > 17:45
N1

Andrej Nikolaidis, crnogorski književnik i kolumnista u telefonskom razgovoru za N1 govorio je o opoziciji u Crnoj Gori koja je protiv ulaska te zemlje u NATO savez, ali i političku situaciju zemalja regije.

Poslanici Skupštine Crne Gore su danas na Cetinju izglasali odluku o ulasku Crne Gore u NATO, a glasalo je 46 poslanika.

“Dio opozicije je bio u parlamentu, mislim na SDP. Ta partija je vidjela Crnu Goru kao nezavisnu zemlju, i u EU i u NATO savezu. Građanski savez tvrdi da je za NATO, ali u praksi nije”, kazao je Nikolaidis.

“Ostatak opozicije zahtijeva referendum, suprotstavljao se ovoj odluci. Samo Demokratski front se violentno suprotstavlja”, kazao je za N1 Nikolaidis, inače – po rođenju Bosanac.

On tvrdi da protestvovanje protiv ulaska Crne Gore u NATO savez izgleda kao da “razigravate na stadionu i pokušavate promijeniti rezultat dva dana poslije utakmice”, kazao je.

Što se stabilnosti u regiji tiče, Nikolaidis je kazao:

“Nama su se dešavale grozne stvari. Precijenjujemo stabilnost, i imamo krivu predstavu šta je politička stabilnost. Vlada kada se trese – to je dobra stvari. Kamo sreće da se češće mijenjaju”, kazao je.

Makedonija je po njegovom mišljenju problem, jer je situacija kompleksna i ekskluzivna.

“Vučić u Srbiji neće imati problema. U Hrvatskoj, ko god da bude na vlasti – unutrašnja i vanjska politika su trasirane. Crna Gora ulazi u mirnu zonu”, kazao je.

Izrazio je nadu da će uskoro doći do rješenja za BiH.

“To će podrazumijevati smjenu nacionalnih političkih elita, i rješenje podrazumijeva jedinstvenu BiH. Nadam se da će i BiH ući u EU i NATO savez”, izjavio je za N1.

Govori se o nestabilnosti u BiH, a ispada, obzirom na dešavanja – da je u BiH stabilno?

“Pratim situaciju u BiH pasionirano. Ne uspjevam razlučiti rješenje, koja je to jednačina koja bi politika pomogla BiH. Problem je postavljen da ne može biti riješen bez X fakora sa strane”, kazao je uz tvrdnju:

“Ovo što je zaustavilo rat u BiH – ujedno je usporilo razvoj. Dok se to ne odblokira, napredak će ovisiti od Dodika”.

Kako to utječe na njegov rat kao književnika i novinara?

“Ovdje se desilo mnogo istorije. To znači i mnogo nesreće. Književnost se hrani ljudskom nesrećom, a mijenjao bih književnu inspiraciju za Švajcarsku egzistenciju. Volio bih da mi je život Švajcarska – i da inspiraciju tražim drugdje”, kazao je Andrej Nikolaidis za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.