"Sarajevo nije gladno, teška situacija je van njega"

Vijesti 30. apr 201718:27 > 19:18
N1

Hiljade porodica u Bosni i Hercegovini 1. maj će provesti kod kuće. Dok mnogi praznik rada ne doživljavaju, jer ne rade, drugi bi ga i proslavili - ali nemaju s čim.

Nedžad Dolo, kao ratni invalid, osnovne životne potrebe trudi se osigurati uglavnom putem donacija. Nakon rata, tek počinje njegova borba. Za sebe, suprugu i dvije kćerke uspio je obezbijedi krov nad glavom, struju, vodu, kozu, invalidninu i dječiji dohodak. Kaže, donacija i donatora je malo, a sličnih i mnogo gorih slučajeva sve više.

“Pa i onaj koji bi pomogao ne zna više na koju bi adresu, jer sve ima gore od goreg. Mislim da je sve politika kriva, mi smo tu nemoćni, šuti, trpi, živi”, poručuje Dolo.

Život u Gladnom polju, nadomak Sarajeva, za četvoročlanu porodicu nije ironija, već surova realnost, svodi se na puko preživljavanje. Kćerka Džejla uči u trošnoj kući, punoj vlage, a mlađu kćerku Šejlu uglavnom prehranjuje donirana koza. Iz Udruženja Pomozi.ba, koje im godinama pomaže, kažu da je ovakvih slučajeva sve više.

“Za razliku od prethodnog perioda, do unazad nekoliko godina, gdje je bio veći broj penzionera, starih i bolesnih ljudi, sada je tendencija rasta skupine radno sposobnih ljudi, sa većim brojem djece i koji ne mogu nikako da nađu posao”, otkriva Elvir Karalić, osnivač Udruženja Pomozi.ba.

Karalić navodi da su upravo završili sa podjelom hiljadu prazničnih obroka, kako se bar neke porodice sutra ne bi osjećale ugroženo. Praznično je i u Narodnoj kuhinji Stari Grad. Ovdje su za 1.054 korisnika pripremljeni posebni paketi. Voditeljica kuhinje Zilha Šeta kaže da obroka ima za sve koji im se obrate. Međutim, problem je u manjim sredinama, gdje broj socijalno ugroženih ubrzano raste.

“Moram reći da, što se tiče Sarajeva, ono nije gladno, ima siromašnih i onih koji vole da prose, ali je teška situacija van Sarajeva”, tvrdi Šeta.

Teška situacija je, prema zvaničnoj statistici, u 160.000 domaćinstava, koja žive ispod praga siromaštva. Sve je više ljudi koji se javnim kuhinjama obraćaju za dnevni obrok. Ipak, broj gladnih je daleko veći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.