Svečano otvaranje Careve džamije u Foči 12. maja

Vijesti 02. maj 201712:37 > 12:41
ramazan
N1 / Ilustracija

Svečano otvaranje obnovljene Careve džamije u Foči planirano je 12. maja u prisustvu velikog broja bh. i stranih zvanica.

Izdignuta na uzvišenju iznad Foče, Careva džamija godinama je krasila ovaj grad. I ona kao i mnoge druge džamije u ovom gradu zapaljena je 1992. i srušena do temelja. Careva džamija u Foči nalazi se među svega tridesetak carskih džamija u BiH.

Temelj za ponovnu izgradnju džamije postavljen je uoči Kurban-bajrama 2013. godine, uprkos pokušajima Srpske pravoslavne crkve (SPC) da spriječi njenu ponovnu gradnju. SPC je tvrdila da se na mjestu Careve džamije nekada nalazila crkva i tražila da se džamija pravi na nekoj drugoj lokaciji.

Međutim, nakon što su arheolozi Zavoda za zaštitu kulturnog, istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske završili iskopavanje na tom lokalitetu, nastavljena je gradnja Careve džamije, jer nisu pronađeni relevantni dokazi o postojanju crkve.

Salem ef. Ćemo, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Foča, potvrdio je za Anadoliju da su obnovili Carevu džamiju i da je njeno svečano otvaranje zakazano za 12. maj.

Kako je kazao, prisustvovat će brojne zvanice, gosti iz Turske koji su pomogli u završetku radova na Carevoj džamiji, rukovodstvo Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom Huseinom ef- Kavazovićem…

Ćemo je pozvao sve Fočake, prijatelje da budu sa njima u petak, 12. maja na svečanom otvaranju još jedne fočanske ljepotice.

“Ovo je druga obnovljena džamija. Prije deset godina obnovljena je Atik Ali-pašina džamija. U toku je izgradnja naše ljepotice Aladže i nadamo se da će i ona biti završena u predviđenom roku”, pojasnio je Ćemo.

Carevu džamiju je 1501. godine podigao sultan Bajazit II, a u prethodnim ratovima je više puta uništavana. Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu do 1992. godine imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni. Do sada je obnovljena samo jedna, Atik Ali-pašina džamija. U toku je izgradnja i čuvene Aladža džamije, koju su srpske vlasti 1992. godine minirale, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima.

Aladža džamija je sagrađena polovinom 16. stoljeća i važila je za jedan od najvrednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.