Huseinović: Podvala oko broja žrtava u slučaju Dobrovoljačka

Vijesti 02. maj 201715:50 > 16:02
N1

Danas je održana promocija knjige "Bosanski dan "D" ili "Slučaj Dobrovoljačka", autora Avde Huseinovića koji je za N1 kazao kako je na knjizi radio punih sedam godina.

Ovo je moja četvrta knjiga na kojoj sam punih sedam godina radio. To je dug istraživački period koji je posvećen istraživanju svih segmenata koji su se dogodili posebno do 2. maja na području BiH a onda naravno hronološki pratimo 2. i 3. maj. Mnoštvo do sad nepoznatih dokumenata je u knjizi, a ono što mi je poseban cilj bio jeste da se suprotstavimo falsifikovanju novije historije jer je nevjerovatna pojava laži posljednjih 15-ak godina o 2. i 3. maju 1992. godine i sve je to poznato kao slučaj Dobrovoljačka. Vrlo rijetko se govori o slučaju odbrane Predsjedništva RBiH, o slučaju otmice predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, o paljenju glavne pošte u Sarajevu kada je nanesena šteta od 150 miliona dolara, o slučaju držanja građana civila kao talaca sa 2. na 3. maj i mnoštvo do sada nekih nepubilkovanih dokumenata koji zauzimaju posebno poglavlje u ovoj knjizi“, komentarisao je Huseinović.

N1

Ono što smatram posebnim jesu izjave o 2. i 3. maju od strane srbijanskih oficira, od strane srbijanskih novinara koji su se nalazili u komandi Druge vojne oblasti i to je dokumentacija koju su oni prezentirali u prvim danima, mjesecima ili prve dvije godine nakon događaja 2. i 3. maja a koja je smišljeno prešućivana sve vrijeme“, dodao je.

General Milutin Kukanjac je rekao da je u slučaju Dobrovoljačka ubijeno 6 osoba, a danas se navodi i 42 osobe. O tome kada ćemo imati konačno utvrđenu istinu je rekao: “Poseban segment je ta podvala oko broja žrtava u tzv. slučaju Dobrovoljačka. General Kukanjac je prvi put 1994. godine 5. augusta dao izjavu za srbijanski časopis Ekspres i tada je govorio o jednoj nevjerovatnoj žestini zahuktale beogradske propagande gdje se u slučaju Dobrovoljačka žele amnestirati neke greške vojnog i civilnog vrha tadašnje Savezne Republike Jugoslavije. Negdje pred smrt, 2000. godine, za Radio Slobodnu Evropu on je spomenuo šest imena ali je i to jako interesantno jer četiri žrtve iz te izjave generala Kukanjca jesu ubijene u Dobrovoljačkoj ulici – dvije su ubijene kada se to vozilo izdvojilo iz kolone i kretalo se prema tadašnjoj Vojnoj bolnici. Ono što treba spomenuti jeste da na tom lažiranom spisku od 42 osobe nalazi se mnoštvo nelogičnih slučajeva. Tamo imamo tri slučaja gdje se spominju recimo ime NN Čedo – nestao, NN Vesna – ubijena u kinu Sutjeska, NN Dževad portir iz bivšeg Domu Jugoslovenske narodne armije. Spominje se mnoštvo nekih rezervista koji su prije toga imali bogato ratno iskustvo u Hrvatskoj, Vukovaru, a nigdje nismo našli argumentaciju da su ti ljudi ubijeni baš u Dobrovoljačkoj tako da je u jednom dijelu posebno obrađena analiza tog famoznog spiska od 42 osobe“.

N1

Na pitanje koliko ima odgovornosti Tužilaštva jer slučaj nikad nije zaključen je naveo: “Mislim da je bitno prvo vratiti se na odluku Haškog tužilaštva koji slučaj Dobrovoljačka nije okvalifikovao kao ratni zločin. Imamo tamo izjave vojnika koji se nalaze u koloni 3. maja 1992. koji kažu: ‘Mi smo pucali na njih i oni su pucali na nas i u toj razmjeni vatre došlo je do ubistva te četiri osobe u samoj Dobrovoljačkoj ulici’. Tužilaštvo godinama vodi istragu po tom pitanju, ali ono nešto što mene profesionalno iznenađuje jeste da tužilaštvo još nije pokrenulo istragu o otmici predsjednika Izetbegovića. Nije sprovedena ni istragu o paljenju glavne pošte u Sarajevu a mi tačmno znamo ko su ljudu koji su izvršili diverziju iznutra u pošti. To su pripadnici Zaštitnog puka Vojske Jugoslavije uz pomoć nekih radnika pošte. Spominje se ime izvijesnog Sime Zubanovića a mi danas od MMF-a očekujemo nekih 200 – 300 miliona a samo su nam u jednom satu načinilu štetu vrijednu nekoliko stotina miliona tadašnjih maraka. Također, cijelu noć s 2. na 3. maj pripadnici Zaštitnog puka pod komandom pukovnika Milana Šuputa držali su više desetina građana Sarajeva kao taoce i o tome svjedoče u ovoj knjizi“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.