Jednakost, solidarnost, pravda – sve što radnice Borca žele

Vijesti 03. maj 201716:38 > 16:44
N1

Sedmi dan na izmaku. Radnice banovićkog pogona konfekcije Borac vrijeme provode pod sarajevskim nebom. Pred zgradom Federalne vlade, opasane žutom policijskom trakom uoči sutrašnje sjednice poručuju - nećemo moliti, ali ne odustajemo.

Senija Rahmanović jedna je od šest obespravljenih radnica koje su se prošloga tjedna odlučile na prosvjed. I to pod otvorenim nebom. Danas ih je ovdje pet. Od federalnih vlasti nitko im se nije obratio.

Ponosno govori o svom radnom vijeku, naročito onom ratnom.

“Nažalost, kada se zaratilo, onda smo pod svijećama – znate da nije bilo struje, parali SNB uniforme (uniforme stare jugoslovenske armije), prekrajale i šile za našu vojsku sve četiri godine. Žalosno je da to nitko i nigdje ne spominje.”

Četvrt stoljeća kasnije, nakon 33 godine rada obespravljena zajedno sa svojim kolegicama, narušenog zdravlja čeka ono što je svojim radom zaslužila: Uvezivanje radnoga staža i pravo na mirovinu. Pravo na život.

“Duša me boli. Ali me još više duša boli što ja nemam uvezan radni staž, što nemam zdravstveno – a dijagnoza more. Ja sam nena. Umjesto da budem sa svojim unučićima, sa svojom djecom. U mojoj porodici nitko ne radi.”

Suprug bez posla. Dvije kćeri sa završenim fakultetima također. Diplome skupljaju prašinu. Uoči sjednice Federalne Vlade Senija ima jednu poruku.

“Vidjet ćemo, saznat ćemo je li pogrešna adresa ili nije. Mi ostajemo ovdje dok nam ne pokažu peti primjerak da je uplaćeno. Ne obećanje, nego peti primjerak uplate za radni staž.”

Hoće li radni staž biti uvezan – znat će se nakon zasjedanja Vlade, a na društvenim mrežama najavljena su već okupljanja građana Sarajeva sutra u 11 sati pred zgradom Vlade Federacije. Čekajući odluku s porukom na transparentu “Jednakost, solidarnost, pravda”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.