Ahmetović: Smijenjena je većina Dodika i Izetbegovića

Vijesti 04. maj 201715:40 > 17:02
N1

Nedavno je na Skupštini opštine Srebrenica formirana nova većina u koju nije ušao SNSD Milorada Dodika. Predsjednik ove stranke kazao je da "će Srbi uskoro imati većinu u Srebrenici". Sadik Ahmetović, zastupnik u Parlamentu BiH i predsjednik UO Memorijalni centar Potočari, kazao je da je predsjednik RS "ili neinformisan ili glumi".

“Milorad Dodik je očito neinformisan ili glumi da ne zna kakvo je pravo stanje kad je u pitanju većina u Srebrenici. SNSD je potpisao koalicioni dogovor sa bivšim predsjednikom SDA Hamdijom Fejzićem koji nije podržalo dvije trećine odbornika SDA koji su na kraju formirali Klub povratnika Bošnjaka u Srebrenicu”, kazao je Ahmetović.

“Smijenjena većina je većina Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, odnosno dva odbornika SDA koji imaju direktnu podršku Bakira Izetbegovića a šire javnosti. Znamo Dodikov način provođenja demokratije, ali je pravo iznenađenje da takvoj vrsti dogovora koji je eliminisao bošnjačku volju daje predsjednik SDA Bakir Izetbegović što je potvrdio i na posljednjoj sjednici Predsjedništva SDA”, tvrdi Ahmetović.

“Prava istina o novoj većini u Srebrenici je da je odbačen dogovor Dodik – Izetbegović i zajednički principi na kojima vode politiku, a to je sila i bahatost koji su u Srebrenici dobili crveni karton od povratnika Bošnjaka i Srba koji žive u Srebrenici”, kaže on.

“Naime, u većini su odbornici sa liste SDA povratnici koje je Izetbegović odbacio i napad na iste koji su bili članovi Povjereništva nije zaštitio jer je stao i ostao na strani onih koji su na Adila Osmanovica i Bošnjake povratnike organizovali fizički napad. Srebrenica je senzibilno mjesto i jedino sa čim se mogu složiiti da sva sporna pitanja treba rješavati razgovorom kao pomoći svim građanima opštine Srebrenica i kako im osigurati bolju budućnost”, zaključio je Ahmetović.

Novu većinu u Skupštini opštine Srebrenica čine četiri odbornika SDA, jedan odbornik SBiH, dva SDS-a, po jedan iz Srpske radikalne stranke, PDP-a i Prosperiteta za Srebrenicu te bivši odbornik SDP-a, Zulfo Salihović.

Alija Tabakaović imenovan je za predsjednika Skupštine Općine Srebrenica, a za potpredsjednika Mile Stanojević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.