Nijedan zahtjev radnika "Sarajevotekstila" nije ispunjen

Vijesti 18. dec 201416:26 > 16:28
Fena

Skupština dioničara na kojoj se Nadzorni odbor "Sarajevotekstila" d.d. Sarajevo očitavao o zahtjevima radnika ovog društva, koji su od jutros protestovali ispred jednog od prodajnih objekata - Benetton, završena je danas u Sarajevu.

Predvođeni Sindikatom radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH), radnici su predali tri zahtjeva od kojih, kako je za Agenciju Fena potvrdila radnica “Sarajevotekstila” Nezaheti Menzilović, nijedan nije ispunjen.  

“Nažalost, opet naši zahtjevi nisu urodili plodom, među kojima smo prvo tražili da Skupština hitno naredi Nadzornom odboru potpisivanje sporazuma o vansudskoj nagodbi o pitanju međusobnih potraživanja većinskih vlasnika, jer bi se time direktno odblokirali računi firme i omogućila nabavka robe”, kazala je Menzilović.  

Vezane vijesti

Također, od Skupštine su radnici zahtijevali da ne prihvati ostavku direktora Društva Kenana Harbe.  

Treći zahtjev je bio da Nadzorni odbor i direktor hitno naprave plan i dinamiku isplate neisplaćenih plaća i drugih obaveza prema radnicima.  

Prekretnica u radu trgovačkog lanca “Sarajevotekstil”, koji je nastao 1947. godine, kako je istaknuto, desila se kada Saben postaje najveći dioničar u ovoj firmi. Saben d.o.o. je firma nastala 1995. godine u Sarajevu, na inicijativu grupacije United Colors of Benetton.  

“Tako je predstavnik Benettona Goran Jovanović danas većinski vlasnik “Sarajevotekstila” te je u njegovim rukama ključ našeg rješenja. Do danas nijedan dogovor s njim nije postignut. Ono što on priča je sve u vazduhu”, kaže Menzilović.  

Dodala je da je Jovanović nakon Skupštine dioničara radnicima poručio “ono što im obećava već posljednja tri mjeseca ‘da će sve biti uredu'“.  

U tom periodu radnici su više puta apelirali na savjest većinskih vlasnika i zahtijevali da višemilionska međusobna potraživanja ne budu prioritet nad plaćama od nekoliko stotina KM za gotovo 150 radnika.  

Naredna sjednica Nadzornog odbora zakazana je za 12. januar 2015. godine kada bi se ponovno razmatralo da se odblokiraju računi i da se roba nabavi, a oko 20. januara radnici “Sarajevotekstila”, kako su istakli, ponovo će se sastati sa Sindikatom radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH).