Alma Handžar iz SSU Švedska: Aida Hadžialić je nama idol

Vijesti 05. maj 201718:57 > 18:59
N1

Sarajevo je domaćin susreta mladih socijaldemokrata iz Evrope.

Naime, mladi ljevičari okupili su se u okviru “Balkan round table” , kako bi razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu sa posebnim osvrtom na situaciju u Makedoniji.

Tim povodom naše gošća bila je Alma Handžar iz SSU stranke SSU Švedske.

Ona je kazala da je cilj skupljanja priča o situaciji na Balkanu, Bosni i Hercegovini, da uče jedni od drugih i da vide kako pomoći ljudima na Balkanu.

“Najveći problem ovdje je nacionalizam. Drugovi iz Makedonije su pričali šta je bilo tamo. Ne mogu da shvatim da se to može desiti. Pričali smo i o ekonomskoj situaciji, mladima”, kazala je dodavši da se o ovim temama priča i u Švedskoj.

Tvrdi da je najbitnije potpomoći školstvo, stvoriti radna mjesta – a ne pričati o nacionalizmu.

“Zato smo se skupili, da vidimo kakve ideje možemo dobiti”, kazala je Handžar koja tvrdi da u Švedskoj postoji mnogo Bosanaca koji bi pomogliovdje – ne samo idejama, nego i konkretno.

Komentarisala je i slučaj bh. ministrice sa švedskim pasošem, Aide Hadžialić, a kazala je da nikome nije bilo drago to što joj se desilo.

“Desilo joj se to nažalost. Volimo je i nadamo se da će se vratiti politici. Smatramo je idolom. Puno je uradila za dvije godine kako je bila ministrica”, kazala je Handžar.

Situacija u BiH se prati i u Švedskoj, a kazala je da se nada da će BiH ući u EU mnogo prije nego što se to očekuje, mada to izgleda daleko sada.

“U Švedskoj je jaka bosanska dijaspora. Imaju različite projekte za pomoć”, pojasnila je za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.