Đurđevdan na Gorici: Kako Romi proslavljaju dolazak proljeća

Vijesti 06. maj 201716:43 > 19:19
N1

Đurđevdan ili Ederlezi, u cijelom svijetu Romi danas proslavljaju dolazak proljeća. Iza sebe ostavljaju zimu i kako kažu- ostavljaju bolest, a uzimaju zdravlje.

Roberto Sejdić i ove godine sa svojom porodicom obilježava najznačajniji praznik, te uz ražanj, muziku i piće ispraćaju zimu.

Svi običaji Roma za Đurđevdan su da se dan prije ide na omahu, da se uzima voda sa jednog vrela i u tu vodu stavljamo cvijeće i stavljamo crveno jaje. Ono simbolizira zdravlje i crvenilo i ljepotu“, kaže nam Sejdić.

Roberto poručuje i da se cijelu godinu posebno štedi kako bi se na ovaj dan mogao prirediti poseban ugođaj.

U nas je običaj da ako ja imam janje, onda moj komšija mora doći da jede to janje. Znači nikad nismo sami ništa ni jeli ni pili“, dodaje.

Najmlađi najviše priželjkuju Đurđevdan. Oni ga pamte kao dan velikog veselja.

U skladu sa mogućnostima, svaka porodica na svoj način obilježi ovaj poseban dan, ali neki običaji ipak ostaju nepromijenjeni.

To se priprema dan ranije, ide se u berbu jorgovana, raznog cvijeća, ide se na izvor po vodu. Zatim se ustaje rano oko 5,6 sati, zapali se vatra. Onda na kraju svi se skupe na jedno mjesto, vjerovatno kod nas, i svi zajedno proslavljamo.

Običaj je i da najstariji član porodice ujutro uzima žaru i drenovinu i budi ostale članove laganim udaranjem. Odatle i izreka „zdravi k'o dren“.

Đurđevdan kao dan koji obilježava dolazak proljeća, nekada je bio dan kada su preci odlazili na put sa svojim čergama te živjeli na točkovima sve do kraja ljeta. Danas pak, nakon đurđevdanskog uranka i mnogobrojnih običaja, Romi svoje veselje nastavljaju u krugu porodice i komšiluka i to uz muziku i bogatu trpezu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.