Pobjeda Emmanuela Macrona za stabilnost regiona

Vijesti 08. maj 201719:39 > 20:08
Reuters

Evropa je odahnula, slaže se većina analitičara u BIH. Pobjeda Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima važna je zbog kontinuiteta i stabilnosti Evrope i Francuske.

U tom kontekstu odnos prema BIH neće se bitnije promijetiti, mišljena je prvi čovjek bh. diplomacije Igora Crnadka.

“Imali smo ovdje ambasadora Francuske koji je bio aktivan, kao i aktuelna ambasadorica s kojom ću se danas sresti. Podsjetiću vas da smo upravo u Parizu imali posljednji samit o Zapadnom Balkanu i da je bio jako uspješan. Francuska je imala značajnu ulogu, očekujem da će podrška biti nastavljena i sad s novim predsjednikom. Podsjetićemo vas da smo upravo u Parizu imali posljednji Samit o Zapadnom Balkanu, Francuska je imala označajnu ulogu u tome i mislimo da će to biti nastavljeno”, navodi Crnadak.

Prvi put u istoriji dogodilo se da se pobjeda jednog francuskog predsjednika proglašava pobjedom EU, napominje Slobodan Šoja, nekadašnji ambasador Bosne i Hercegovine u Francuskoj i dobar poznavalac prilika u toj zemlji. Dodaje kako Evropu čekaju korjenite promjene, ali i da Zapadni Balkan nije u vrhu prioriteta EU.

“Zemlje Zapadnog Balkana još dugo će čekati na predvorje Evrope i zato mislim da ova pobjeda ne znači ništa mnogo za evropske integracije. Mislim da će naprotiv, naš ulazak ići sporije. Jer Evropa ima ozbiljne političke, ekonomske, pravne i socijalane probleme tako da im je proširenje na 12 ili 15-estom mjestu. No s druge strane, ovako barem postoji šansa”, navodi Šoja.

Pravi gubitnici izbora su republikanci i socijalisti sa osvojenih 20, odnosno 6 posto. Francuska ultradesničarska stranka Nacionalni front danas je druga politička snaga sa preko 13 miliona glasova. Što da je Marine le Pen postala francuska predsjednica, u slučaju BiH, bh. političari u konačnici bi ostali “prepušteni sami sebi, pa bi možda nešto i uradili”, dodaje Šoja.

Slabljenje Brisela neminovano bi vodilo jačanju separatističkih i nacionalističkih snaga što bi se direktno odrazilo na stanje u Zapadnom Balkanu. Zato je jaka evropska Francuska od posebne važnosti za BiH i zemlje regiona.

S ovim se slaže i Miloš Šolaja iz Centra za međunarodne odnose koji za primjer uzima Makedoniju, ali i trzavice na relaciji Hrvatska-Srbija-Kosovo.

“Ovo što se događa na jugoistoku Evrope, na neki način bilo je provocirano upravo francuskim predsjedničkim izborima, pojačanje nestabilnosti u regionu. Jer Brexit i Franxit nisu isto, izlazak Francuske značilo bi kraj EU”, kaže Šolaja.

Emmanuel Macron, osnivač i lider nezavisnog pokreta, bivši je bankar koji se dosada nikada nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savjetnik francuskom predsjedniku Françoisu Hollandeu, a zatim i ministar ekonomije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.