Izetbegović ima recept kako spriječiti odlazak mladih iz BiH

Vijesti 09. maj 201716:08 > 16:16
Anadolija

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije, u izjavi za novinare na 19. tradicionalnim susretima Zlatnih ljiljana Federacije BiH u Travniku, kazao je da "treba više pameti i manje politikanstva".

“Treba više pameti, više sloge, manje politikanstva da ne bi mladi odlazili. Recimo, ova stvar sa akcizom. Možemo na sve strane da krenemo, da gradimo, da napravimo ovu zemlju komparativnom, da ona bude poput ostalih zemalja u Evropi, da ima modernu infrastrukturu i onda to neko koči radi politikantskih razloga, radi izbora koji će tek biti za nekih 18 mjeseci. Treba više mudrosti, zrelosti i odgovornosti u odnosu na ovu zemlju”, kazao je Izetbegović u Travniku.

Istraživanje Instituta za razvoj mladih “Kult” pokazalo je da bi svaki četvrti od pet mladih ljudi napustili BiH, a da bi 37 posto otišlo u inozemstvo zauvijek kada bi im se pružila prilika. Glavni razlog za to je nemogućnost pronalaženje posla, a oni koji su već otišli, smatraju da trenutno za mlade nema budućnosti u BiH.

Istaživanja su pokazala da čak 67 posto mladih je nezaposleno u ovoj državi. Rad na crno je široko rasprostranjen, a plate nedovoljne za normalan život. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.