Otkriveno zašto izdavanje bh. pasoše traje tako dugo

Vijesti 10. maj 201717:06 > 19:13
N1

Mjesecima je bilo neizvjesno hoće li Bosna i Hercegovina ostati bez pasoša. Nakon što je u martu ove godine izabran dobavljač repromaterijala i ponovo sklopljen ugovor sa Muhlbauer iz Banjaluke pojavio se novi problem. Na izdavanje pasoša čeka se i više od mjesec dana.

Mjesec dana nakon predatog zahtjeva putne isprave dobili su Radojica Talić i Biljana Babić. Nije prekoračen zakonom predviđen rok od 30 dana, ali je i u posljednjem momentu ispoštovan.

“Taman mjesec dana ali nije mi ni žurba bila pošto mi ovaj još vrijedi”, kazala je Radojica Talić, Banjaluka.

“Možda bi moglo to i prije malo da bude, ali znate kako je kod nas, mi volimo da imamo malo redova, da izgleda kao da nešto radimo”, dodala je Biljana Babić, Banjaluka.

Kašnjenja izdavanja pasoša i do sedam dana evidentirana su u banjalučkoj Policijskoj upravi. Analizom su utvrdili da se u fabrici za štampanje dokumenti zadržavaju i do 25 dana.

“Agencija za identifikaciona dokumetna, evidenciju i razmjenu podataka obavijestila je pisanim putem sve nadležne organe u BiH da je došlo do povećananog broja zahtjeva za izdavanje pasoša. Kao i činjenicu da je bilo kašnjenja u sprovođenju postupka javne nabavke pasoša samim tim i nabavke repromaterijala”, istakao je Zorana Grahovac, rukovodilac na Odjelu za izdavanje ličnih dokumenata PO Banjaluka.

Više detalja ima Anđelka Marković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.