Najbolji profesor u BiH za N1: "Kako Vedran razvedrava"

Vijesti 11. maj 201709:34 > 10:01
N1

Mnogi profesori imaju određenu dozu humora, harizme, ogromne količine znanja, ali profesor Vedran Zubić ima i više od toga. Njegova želja je da učenici dolaze i odlaze sa njegovog časa sa osmijehom, a tim istim osmijehom im omogućuje lakše učenje njegovog predmeta i trudi se da svakome geografiju učini što više zanimljivom.

Danas je svim svojim učenicima ne samo profesor već i ono puno važnije iskreni prijatelj, navela je u svom obrazloženju Mreža vijeća učenika u BiH priikom proglašenja najboljeg profesora u BiH – profesora Vedrana Zubića, inženjera geodezije i profesor geografije koji je bio gost Novog dana.

A o tome kakav je osjećaj biti najbolji profesor u BiH je rekao kako vjeruje da postoji čitav niz ljudi koji rade savršeno svoj posao, a on on samo želi da budu prijatelji, da djeca nauče i da razgovaraju.

Ne možete raditi sa ljudima a ne vezati se za njih a posebno za omladinu, za osobe koje u vama vide neki poluuzor i onda se dogodi takva stvar da vas učenici predlože i bio sam zabezeknut. Mene je jedna učenica pitala može li da me predloži i onda su se meni u martu javili da popunim neki papir i prije desetak dana sam dobio e-mail od jedne organizacije gdje su me zamolili da održim jedan čas gdje sam učenike zabavio oko nebeskih kretanja i moram biti ponosan i na svoju djecu i na ovu nagradu“, komentarisao je Zubić u studiju N1.

Njegovi učenici često postavljaju videe sa časova koje naslove “Kad Vedran razvedrava”.

Možda je do imena, ali suštinski ne znam. To je nešto što dođe samo od sebe. Nemam pripreme za čas,  kad uđem u učionicu nešto mi padne na pamet. I još jedna stvar je što učenici razvuku osmijeh kada me vide i drago im je što će biti čas geografije. Mislim da u ovoj školi vole svi geografiju“, rekao je.

O tome šta najviše nedostaje obrazovnom sistemu u BiH je kazao: “Dualno obrazovanje, praksa, praktičan rad – o bilo kojoj školi da govorite. Nedostaje odnos koji neće biti konzervativan, nije više 19. stoljeće. Pa i Platon ili Sokrat su sjeli negdje i pričali, nisu zapisivali odsutne. U Egiptu je jedan univerzitet otvorio vrata za sve oni koji žele da slušaju, a kod nas sve zavisi od svjedodžbe. Nedostaje i ulaganja u obrazovanje. Katastrofalna vijest je da će povisiti školarine za visoko obrazovanje. Ono mora biti dostupno svima, mora biti jeftino, jer nijedna mogućnost razvoja nema bez obrazovanja. Moramo na drugačiji način pristupati i učenicima i studentima, učiti ih za život“.

Na pitanje de li danas važnije zvanje nego znanje je kazao: “Profa je moj nadimak i svi u mahali me tako zovu i u komunikaciji sa učenicima ja sam profa – to nije titula, to je moj nadimak. Ako neko stekne diplomu poštenim i časnim radom on će u svojoj branši biti dobar“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.