Gluhi dječak Zejd počeo izgovarati riječi

Vijesti 11. maj 201710:05 > 10:23
N1

Gluhi dječak Zejd Ćoralić, čija je priča prošle godine obišla svijet, počeo je izgovarati svoje prve riječi. Počeo je govoriti uz pomoć svojih drugova iz razreda i učiteljice Sanele Ljumanović.

Reporterka N1 Mia Bojičić javila se u Novi dan iz učionice II-2, iz Osnovne škole Osman Nakaš gdje je razgovarala sa učiteljicom Ljumanović.

Priča o učiteljici i razredu velikog srca obišla je svijet kada je cijeli razred zbog svog druga naučio znakovni jezik, a ova prekrasna priča je dobila nastavak – Zejd je počeo govoriti.

To što je počeo izgovarati riječi nije čudo, već mnogo rada svih nas koji smo dio njegovog života, defektologa i najviše Zejdovog rada i truda. On nije gluhonijem već gluh, ranije je ispuštao zvukove, a onda smo bili u peridu učenja znakovnog jezika njega i nas i onda smo došli do toga da mora naučiti izgovor. Zejd se danas pozdravi s vama, kaže ako mu nešto treba, ispriča mi lekciju od 15-ak rečenica. Kada ga vi čujete, razumjećete svaku petu, šestu riječ, ali ovo je dug i težak posao. Za godinu, dvije, pet, potpuno ćete ga razumjeti“, komentarisala je Ljumanović.

Mi smo najviše zahvalni medijima, ali ne zato jer smo htjeli biti poznati nego se slučajno desilo, što govori o nama dosta. Mi smo zahvalni medijima jer smo dobili dvije nagrade a to je nama jako bitno jer Zejd ima defektologa, stručnjaka i to su plaćeni časovi. Dobili smo iz Federacije nagradu Pahuljica, a ja sam dobila zahvalnicu Grada Sarajeva i to je velika čast. Nagradu od 1000 maraka smo dali za savjetnika Zejva, od Nezavisnih novina smo dobili nagradu Podvik godine i 2000 maraka i to je otišlo na Zejda, a dio smo uzeli i uplatili putovanje u Ajdinoviće gdje su djeca jahala konje“, rekla nam je.

Govorila je za N1 i o Zejdovim počecima u toj školi.

Roditelji Zejda sudošli u školu i pitali da li smo zaniteresovani da primimo Zejda. Ja sam tada ušla i njegova mama je bila u strahu, ali sam ja vrlo lako rekla da nema veze što ne čuje, naučićemo znakovni jezik, sve će to biti uredu. Kad nešto čvrsto vjeruješ, to mora biti uredu. Zejd je sretan, nasmijan dječak koji nije tretiran drugačije nego ostala djeca. Ja sam i danas prije nego što ćete vi doći u učionicu morala i Zejda smiriti kao i ostalu djecu“, kazala je.

Priča o Zejdu je došla i do Amerike.

Neki čovjek iz Michigana je čitao o Zejdu i izrezao je taj članak iz novina te je poslao pismo sa puno lijepih riječi. Mi smo nakon toga kupili razglednicu Sarajeva, potpisali smo i poslali mu. Također, Nijemci su snimili film o nama, odlično je primljen i vjerovatno će biti na SFF. Prijavljen je na šest svjetskih festivala“, navela nam je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.