VIDEO| Upoznajte malenog heroja iz Zenice

Vijesti 11. maj 201714:23 > 14:39
N1

Šestogodišnji dječak iz Zenice Ismail Zulfić rođen je bez obje ruke i deformisanom jednom nogom, no to ga ne sprečava da niže uspjehe. Prvak je u plivanju na 50 metara leđno, a kaže, tu se neće zaustaviti.

Ismaila Zulfića mnogi su prozvali heroj iz Zenice nakon što je na Regionalnom takmičenju u plivanju proteklog vikenda osvojio zlatnu medalju. Naime, Ismail je na takmičenju u Hrvatskoj plivao u svojoj kategoriji 50 metara leđno, a kada je stigao u cilj, s velikim osmijehom rekao je: “Ja sam pobijedio”.

Samostalno je naučio plivati. Prošle je godine postao član Plivačkoga kluba Spid iz Sarajeva, te sada bez problema prepliva olimpijski bazen, a vrlo brzo postao je i šampion.

“Bilo je jako teško i zahtjevno iz razloga što su osobe sa invaliditetom jako specifične. Ja ga volim porediti sa onim iz crtanih filmova Hulk. On je onako jako snažan, ogroman, ali ujedno i jako nježan. E tako i on isto. On izgleda možda strašno, ali je jako nježan i pravi je dječak i borac”, rekao je Amel Kapo.

To ističu i Ismailovi roditelji, koji dodaju i da on nikada ne odustaje i nikada ne dopušta da se na njemu vidi hendikep. Osim što pliva, Ismail i skija.

“Osvojio sam i iz skijanja i plivanja”, kazao je Ismail.

Trener Kapo ističe da je ovaj uspjeh ogroman i zbog uslova u kojima Ismail trenira, a koji nisu idealni.

“Idemo naprijed, i ovo je neki bosanski mentalitet, sad ćemo vam pokazati da možemo i mi bez tih nekih kupaćih od 150 eura, mi imamo kupaće od 20 KM i opet smo uspjeli to napraviti. Eh sad postavljam pitanje – šta da imamo tako neke uslove, gdje bi nam bio kraj?”, istakao je Kapo.

Ovaj hrabri šestogodišnjak ruši sve predrasude, te i pored poteškoća, pun je života i pozitivne energije koju dijeli sa svima oko sebe.

“Plivam leđno i na stomaku”, kazao nam je Ismail.

Leptir bez krila, heroj, dokazao je svima da su za uspjeh bitni samo želja, volja i upornost, a da prepreke ne postoje.

Ismail kaže kako je za njega ovo tek početak, te da se ovdje neće zaustaviti, jer se već uveliko sa svojim trenerom sprema za nove izazove, nova takmičenja, kako bi ponovo svima pokazao da granice zaista ne postoje.

“Ja sam pobijedio”, izjavio je Ismail.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.