Ovo je prava slika Bosne i Hercegovine

N1

Prije njenog barbarskog uništenja u jednom danu 1992. ovdje je pet vijekova stajala i trajala Careva džamija koju je dao sagraditi sultan Bajazit II, poručeno je danas na svečanom otvaranju fočanske Careve džamije.

Svečanom otvaranju prisustvuje veliki broj vjernika, ali i zvaničnika.

Izdignuta na uzvišenju iznad Foče, Careva džamija godinama je krasila taj grad. I ona kao i mnoge druge džamije u tom gradu zapaljena je 1992. i srušena do temelja. Careva džamija u Foči nalazi se među svega tridesetak carskih džamija u BiH.

Predsjednik Građevinskog odbora Sulejmen Pilav kazao je da “istina je da je prije njenog barbarskog uništenja u jednom danu 1992. ovdje pet vijekova stajala i trajala Careva džamija koju je dao sagraditi sultan Bajazit II”.

“On je tu da se u njoj ljudi mole jedinom Bogu, da se generacije poučavaju univerzalnim principima islama, temeljnim moralnim postulatima…Radost zbog današnje svečanosti dijele svi dobri ljudi, a najviše građani ovog grada. Nad ovom radošću ipak se nadvila sjena tuge zbog svih naših ubijenih, umrlih koji nisu dočekali današnji dan da vide obnovljneu, blistavu Carevu džamiju”, pojasnio je Pilav.

Podsjetio je da početak obnove džamije nije bio nimalo lagan niti jednostavan jer je Srpska pravoslavna crkva (SPC) pokušala da spriječi njenu ponovnu gradnju. SPC je tvrdila da se na mjestu Careve džamije nekada nalazila crkva i tražila da se džamija pravi na nekoj drugoj lokaciji.

Međutim, nakon što su arheolozi Zavoda za zaštitu kulturnog, istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske završili iskopavanje na tom lokalitetu, nastavljena je gradnja Careve džamije, jer nisu pronađeni relevantni dokazi o postojanju crkve.

“Na obnovi Careve džamije radio je i značajan broj radnika drugih nacionalnosti, a lokalno stanovništvo je gotovo svakodnevno angažovane radnike po našem starom običaju častilo kafom, sokom…”, kazao je Pilav.

Prema njegovim riječima, ugradili su svaki kamen, svaku gredu Careve džamije, u ovu impozantnu građevinu da služi narodu.

Više detalja ima Ivana Crnogorac.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.