BiH najjeftinija zemlja za život u regionu

Vijesti 13. maj 201711:05 > 11:10
Printscreen

Američki magazin Time objavio je listu od 50 najjeftinijih zemalja na svijetu za život.

Kako je objašnjeno, kao parametri za sastavljanje liste, GoBankingRates je rangirao zemlje na osnovu četiri dostupne mjere koje je objavio Numbeo, online baza podataka cijena: indeks lokalne kupovne moći, cijena zakupa nekretnina, cijena namirnica i indeks potrošačkih cijena. Poređenja u rezultatima su vršena sa standardom života i cijenama u Nw Yorku.

Bosna i Hercegovina je na 11. mestu liste. Kako piše Time, posjeduje pristojnu kupovnu moć, nisku cijenu zakupa nekretnina, namirnica i indeksa potrošačkih cijena. Kao primjer se navodi Sarajevo gdej su ukupni mjesečni troškovi najma i ostalih troškova između 550 i 650 eura.

Srbija je na ovoj listi zauzela 18. mjesto. U odnosu na ostalih 49 zemalja, cijena zakupa nekretnina je treća najniža, sa prosečnom cijenom zakupa jednosobnog stana od oko 155 eura u Novom Sadu, navodi se u tekstu i dodaje da su cuhene namirnica (za 73,2 % jeftinije nego u New Yorku) i indeks potrošačkih cijena (66,8 % jeftiniji) niski, ali i kupovna moć (za 52,4 % niža) stanovništva.

Hrvatska se nalazi na 47. mjestu. Kupovna moć je niža za 36,1 %, cijena zakupa nekretnina je 90 % jeftinija, namirnice 58,8 %, a indeks potrošačkih cijena 51,2 %. Kako se navodi u tekstu, cijena zakupa nekretnina je niža nego u većini zemalja sa liste, a kao primjer je navedeno da soba u Zagrebu košta 325 eura.

Slovenija je na 36. mestu. Zanimljiv podatak je da Slovenija ima višu kupovnu moć od svih 50 zemalja na listi, a u odnosu na New York je niža za 13 %. Cena zakupa je jeftinija za 86,5 %, namirnice za 57,4 %, a indeks potrošačkih cijena 47,4 %.

Crna Gora (26. mjesto na listi) se ističe po niskim cijenama namirnica, dok im je kupovna moć negdje na sredini liste najjeftinijih zemalja za život. U poređenju sa New Yorkom, kupovna moć je niža za 44,6 %, zakup jeftiniji za 88,8 %, namirnice za 68,9 %, dok je indeks potrošačkih cijena niži za 61 %.

Prvih deset zemalja na listi najjeftinijih zemalja za život koju je objavio Time su Južna Afrika, Indija, Kosovo, Saudijska Arabija, Kazahstan, Zambija, Oman, Paragvaj, Češka i Makedonija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.