Počeo protest: "Mržnja je izbor, homoseksualnost nije"

Vijesti 13. maj 201711:56 > 12:01
N1

Mirni protest LGBTI osoba počeli su u parku ispred zgrade u kojoj su smještene institucije Kantona Sarajevo. Kako javlja reporter N1, vladaju velike mjere osiguranja uoči početka protesta. Na protestima se nalazi nekoliko desetina građana Sarajeva.

“Volim više nego što se bojim”, “Moja četiri zida su na ulici”, “Prekinimo lanac nasilja”, “Ne treba mi dozvola da ponosno hodam”, “Koliko još žrtava toksičnog maskuliniteta”, “Kapitalisti uništavaju ljubav, ne gejevi”, “Mržnja je izbor, homoseksualnost nije”, samo su neke od poruka na mirnim protestima ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Na protestima inače vladaju pojačane mjere osiguranja. Osim pripadnika MUP-a KS, na osiguranju skupa angažovane su i zaštitarske agencije.

N1

Odluka o ovom protestu donesena je nakon što kantonalno Ministarstvo saobraćaja nije dosad odgovorilo ništa na pravovremeni zahtjev ove populacije za održavanje protestnog marša glavnom saobraćajnicom u Sarajevu na potezu od Vječne vatre do zgrade institucija Bosne i Hercegovine na Marindvoru.

N1

To je rečeno na vanrednoj pres-konferenciji održanoj danas u Sarajevskom otvorenom centru, na kojoj su Lejla Huremović, Vladana Vasić i Emina Bošnjak izjavile da administrativnu šutnju Ministarstva saobraćaja doživljavaju kao “nedopustivo ignoriranje zahtjeva” i onemogućavanje najavljenog protestnog marša “jedne od najugroženijih društvenih grupa”.

Marš je bio najavljen također za subotu, 13. maja, a cilj je bio skrenuti pažnju na sve učestalije nasilje nad pripadnicima ove populacije, lezbijkama, gej, biseksualnim i transrodnim osobama, navele su učesnice pres-konferencije.

N1

Na kršenje ljudskih prava osoba iz LGBTI grupe, kao i na administrativnu šutnju Ministarstva saobraćaja, bit će ukazano i tokom mirnog subotnjeg protesta ispred zgrade Kantona Sarajevo u kojoj je smješteno i ovo ministarstvo, rekle su također i pozvale sve protivnike diskriminacije da se pridruže učesnicima tog skupa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.