Odgođen marš, održan protest LGBTI osoba

N1

Ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva saobraćaja, okupilo se više od stotinu LGBTI osoba i građana Sarajeva. Protestvovali su zbog, kako kažu, uskraćivanja prava na javno okupljanje ali i protiv nasilja nad LGBTI populacijom.

Podsjećamo, za danas je bio najavljen marš kroz Titovu ulicu, ali je otkazan jer Ministarstvo nije dostavilo odgovor na zahtjev, trideset dana nakon što je podnesen.

Pištaljke, bubnjevi, brojne parole. Poruke društvu da nasilje nije prihvatljivo. Najavljeni Marš za ljudska prava LGBTI osoba je otkazan, jer odobrenje iz kantonalnog Ministarstva saobraćaja nije stiglo blagovremeno. Zato su izašli na proteste. Kažu, uskraćeno im je pravo na javno okupljanje.

“Rješenje je stiglo 11. maja u 16:00 sati i mi nismo bili jednostavno u poziciji da ispoštujemo tu zakonsku obavezu. Zato danas ne marširamo. Danas ovdje držimo protest upravo ispred zgrade Ministarstva saobraćaja i Vlade KS, ali ćemo ovaj protesti skup vratiti na onu našu originalnu poruku: da nasilje nad LGBT osobama nije normalno”, poručuje Emina Bošnjak, Sarajevski otvoreni centar.

Sama najava marša, ali i mirnog okupljanja izazvala je salvu negativnih komentara na društvenim mrežama. Puni su govora mržnje i poziva na linč. Okupljeni, koji ipak nisu odustali od skupa, poručuju da nasilje nad LGBTI osobama nije apstrakno, niti nešto što se dešava daleko od nas.

“Svaki dan, mi šetamo ovim ulicama i bivamo pogođeni kamenom, pljunuti, naši prijatelji i prijateljice bivaju pretučeni na ulici. Roditelji nas istjeruju iz kuće, isto nas zatvaraju u tu kuću, oduzimaju nam dokumente. Ovo društvo je još uvijek jako homofobično. Ne smijemo se opustiti i misliti da je sve okej. Nije sve okej. Vidite i sami kakvi su komentari bili. Mi smo sve komentare prijavili policiji. Oni su poduzeli određene mjere. Mi nećemo stati pred tim komentarima, neće nas ustrašiti. Zato i jesmo tu na ulici”, ističe Lejla Huremović, Sarajevski otvoreni centar.

Uprkos strahu javnosti od eventualnih fizičkih napada na okupljene, protest je prošao mirno i bez problema. LGBTI aktivistima pridružilo se i nekoliko desetina građana.

Opširnije u prilogu Vladimira Čolakovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.