Počela ''agonija'' na šalterima za izdavanje putnih isprava

Vijesti 16. maj 201718:18 > 18:21
N1

Počinje vrijeme ekskurzija, godišnjih odmora, a sa njima i agonija na šalterima za izdavanje putnih isprava. Iako u zakonski predviđenom roku od mjesec dana, građanima ne samo da izdavanje pasoša kasni, već ih na nekim šalterima već prilikom predaje zahtjeva obavještavaju da će na pasoš čekati sedmicama..

Ermin Podrug je igrač američkog fudbala. Njegov tim igra u Centralnoj Evropskoj ligi. Iako je njegov pasoš, kaže, i dalje važeći, on sa timom ne može na utakmice u zemljama Evropske unije.

”Trebao sam ići na utakmicu u Zagreb, sad u subotu. Ističe mi pasoš sad u junnu, međutim ne može se zbog ona tri mjeseca da biste ušli u Evropu. Predao sam mjesec i više dana, ali nije još gotovo, ne znam šta ću”, kaže za N1 Ermin Podrug, igrač američkog fudbala.

Ermina, kao i brojne građani BiH, službenici već danima vraćaju sa šaltera sa informacijom da pasoši nisu završeni u zakonski predviđenom roku od mjesec dana. U Banjaluci je utvrđeno da da se samo u fabrici za štampanje dokumenti zadržavaju i do 25 dana.

”Možda bi moglo to i prije malo da bude, ali znate kako je kod nas, mi volimo da imamo malo redova, da izgleda kao da nešto radimo”, priča Biljana Babić iz Banja Luke.

A isto raspoloženje je i sa druge strane šaltera. Službenici kažu da je situacija dodatno zakomplikovana jer je vrijeme ekskurzija.

Postupak izdavanja putnih isprava je veoma kopleksan i pored Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH uključuje i druge nadležne organe u BiH, sa različitih administrativnih nivoa, kao i samog dobavljača pasoških knjižica, tj. firmu koja je odabrana u postupku jave nabavke.

Prethodno nije bilo pasoša zbog navodne upitne procedure sa firmom za izdavanje pasoša. No, to pitanje je riješeno i ugovor sa istom firmom produžen za godinu dana. Došlo je do kašnjenja sa postupkom javne nabavke, samim tim i nabavkom repromaterijala. No, pasoša ne fali za one koji su spremni izdvojiti 250 KM, te podnijeti zahtjev za izdavanje po hitnoj proceduri.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.