Radnici 'Mittala' ispred NSRS

Vijesti 17. maj 201710:30 > 10:32
N1

Rasprava u Narodnoj skupštini RS-a o odluci Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude "Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“ nastavljeno je danas u Banjaluci.

Za raspravu je prijavljeno još dvanaest poslanika, a za očekivati je da se taj broj poveća, uključujući i replike koje su obilježile i jučerašnju raspravu.

U blizini zgrade Narodne skupštine RS-a i danas se okupilo desetak radnika, članova sindikata “ArcelorMitala” Prijedor, koji su pozvali Vladu RS-a da povuče odluku o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija“ Prijedor firmi “Israeli investment group“, jer strahuju za svoja radna mjesta.

Zahtijevaju da se prodaja zaustavi dok ne dobiju garancije eksperata rudarske, pravne i ekonomske struke da će biti zaštićeni radnici “Mittala“, ali su im iz Vlade i SNSD-a poručili da nema potrebe za strah za radna mjesta.

Po nezvaničnim informacijama iz Prijedora, radnici “Arcelor Mittala” okupljaju se i u rudniku Omarska s namjerom da izvezu rudarsku mehanizaciju na ulicu i blokiraju saobraćaj, nezadovoljni Vladinom odlukom

Skupštinski odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče ovu tačku dnevnog reda, ali iz Vlade to nisu uradili, jer smatraju da državni kapital u “Ljubiji“ treba da se proda firmi “Israeli investment group“, jer je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor. 

Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće “Ljubije” i “Mittala” u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a “Mittal” 51 posto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s “Mittalom”, koje godinama uspješno posluje. 

“Israeli investment group“ponudila je za akcije “Ljubije“ 92 miliona KM, a “ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.