Radnici "ArcelorMittala": Danas mi, ko je sutra?

Vijesti 17. maj 201711:31 > 11:39
N1

Više od stotinu radnika ArcelorMittala okupilo se u parku Mladen Stojanović u Banjaluci u znak protesta zbog Vladine odluke da proda dio državnih akcija Rudnika željezne rude Ljubija.

“Alumina, Željeznice, danas mi. Ko je sutra?” pitaju radnici okupljeni u parku.

Reporterka N1 Anđelka Marković koja se nalazi na mjestu protesta radnika ArcelorMittala kaže kako svojim prisustvom žele uticati na narodne poslanike da ne podrže ovu odluku.

Također, pitaju zašto im je zabranjeno da budu ispred Skupštine i pred Parlamentom koji su birali, da izraze svoju volju.

Podsjetimo, rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske o odluci Vlade RS-a o prodaji osnovnog kapitala u RŽR “Ljubija” Prijedor firmi “Israeli investment group” nastavljeno je danas u Banjaluci.

Skupštinski odbor za privredu tražio je od Vlade da povuče ovu tačku dnevnog reda, ali iz Vlade to nisu uradili, jer smatraju da državni kapital u “Ljubiji“ treba da se proda firmi “Israeli investment group“, jer je dala bolju ponudu od “ArcelorMittala” Prijedor.

N1

Tokom 2004. godine formirano je zajedničko preduzeće “Ljubije” i “Mittala” u kojem Rudnik željezne rude ima 49, a “Mittal” 51 posto akcija, tako da praktično kupac po automatizmu postaje vlasnik 49 posto zajedničkog preduzeća s “Mittalom”, koje godinama uspješno posluje.

“Israeli investment group“ponudila je za akcije “Ljubije“ 92 miliona KM, a “ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.