Mühlbauer: Pasoške knjižice isporučujemo na vrijeme BiH

Vijesti 17. maj 201717:08 > 17:29
N1

Na upit N1 televizije upućenoj firmi Mühlbauer, koja je zadužena za proizvodnju i isporuku pasoških knjižica BiH - stigao je odgovor da oni uspjevaju na vrijeme da osiguraju proizvodnju pasoša za građane BiH, kako je i predviđeno ranije popisanim ugovorom.

Podsjećamo, prema posljednjim informacijama – na izdavanje pasoša čeka se i više od mjesec dana.

“Želimo da vas informišemo da je ugovor o proizvodnji pasoških knjižica potpisan karatkoročno, zbog prethodnog isteka ugovora sa IDDEEA-e i Mühlbauera. Mi smo uspješno osigurali proizvodnju pasoša za građane Bosne i Hercegovine tokom trajanja prethodno potpisanog ugovora, bez prekida izdavanja pasoških knjižica”, stoji u odgovoru firme Mühlbauer.

Mühlbauer je izvijestio da su oni od 2012. godine angažovani u BiH za proizvodnju sigurnih ličnih dokumenata.

“S tim u vezi, Mühlbauer je uložio blizu 20 miliona eura uz lokalno zapošljavanje 50 visokokvalificiranih tehničara, što dokazuje našu dugoročnu prednost zemlji Bosni i Hercegovini”, stoji u odgovoru na upit N1 Televizije.

Mjesecima je bilo neizvjesno hoće li Bosna i Hercegovina ostati bez pasoša. Nakon što je u martu ove godine izabran dobavljač repromaterijala i ponovo sklopljen ugovor sa firmim Mühlbauer.

Onda se pojavio novi problem. Na pasoše se čeka više od mjesec dana.

Postupak izdavanja putnih isprava je veoma kopleksan i pored Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH uključuje i druge nadležne organe u BiH, sa različitih administrativnih nivoa, kao i samog dobavljača pasoških knjižica, tj. firmu koja je odabrana u postupku jave nabavke – rečeno nam je. 

Prethodno nije bilo pasoša zbog navodne upitne procedure sa firmom za izdavanje pasoša. No, to pitanje je riješeno i ugovor sa istom firmom produžen za godinu dana. Došlo je do kašnjenja sa postupkom javne nabavke, samim tim i nabavkom repromaterijala.

No, pasoša ne fali za one koji su spremni izdvojiti 250 KM, te podnijeti zahtjev za izdavanje po hitnoj proceduri.

Kašnjenja izdavanja pasoša evidentirana su u banjalučkoj Policijskoj upravi. Analizom su utvrdili da se u fabrici za štampanje dokumenti zadržavaju i do 25 dana.

“Agencija za identifikaciona dokumetna, evidenciju i razmjenu podataka obavijestila je pisanim putem sve nadležne organe u BiH da je došlo do povećananog broja zahtjeva za izdavanje pasoša. Kao i činjenicu da je bilo kašnjenja u sprovođenju postupka javne nabavke pasoša samim tim i nabavke repromaterijala”, istakla  je Zorana Grahovac, rukovodilac na Odjelu za izdavanje ličnih dokumenata PO Banjaluka.

Za N1 su ranije iz ove institucije kazali su da je povećan broj zahtjeva za izdavanje pasoša povećan na nivou cijele BiH, a podsjetili su da je bilo u kašnjenu sprovođenja procedure javne nabavke za odabir ponuđača – a samim tim i nabavke repromaterijala za izradu pasoša. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.