Turisti iz BiH će ovo ljeto izbjegavati Hrvatsku

Vijesti 24. maj 201717:13 > 18:05
Pixabay

Ljeto nam je pred vratima. Sve veći broj građana već ozbiljno razmišlja gdje i kako za malo novca priuštiti sebi još jedan godišnji odmor za pamćenje. Podaci pokazuju da je sve manji interes bh. građana za odlazak na ljetovanje u Hrvatsku.

Visoke cijene u odnosu na uslugu koja se nudi- glavni su razlog zašto će većina ove godine ljetovati u Turskoj ili nekoj drugoj zemlji u kojoj je odnos cijene i usluge mnogo prihvatljiviji.

Turska je prva na listi po izboru bh. građana kao najpopularnija destinacija za ljetovanje. Hrvatska to više nije, kažu iz turističke agencije. Ljetovanje na Jadranu manje je popularno obzirom da su aranžmani cjenovno isti kao npr. u Turskoj koja nudi mnogo bolju uslugu i avioprevoz.

“Cijena aranžmana 7 noćenja u Turskoj u hotelu sa 5 zvjezdica i all inclusive usluga iznosi od 800 KM, pa na više…ide to do mnogo većih suma. A na Jadranu imate samo par hotela koji nude takve usluge i cijene su iste ili dosta veće, a nemate obezbijeđen prevoz”, kazao je Dino Imamović, turistički agent.

Prosječna mjesečna plaća u BiH iznosi 870 KM. Ako se odlučite ljetovati na Hrvatskom primorju za to ćete morati izdvojiti minimalno dvije prosječne plaće. To znači i da je godišnji odmor u Hrvatskoj za porodicu sa dvoje djece skoro pa nedostižan.

Ne samo odmor u Hrvatskoj, nego u bilo kojoj drugoj zemlji za mnoge je tek misaona imenica. Ipak, postoje i izuzeci.

Više detalja ima Mia Bojičić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.