Marjanović: Ovaj Zakon ništa bitno neće promijeniti

Vijesti 24. maj 201717:30 > 21:07
N1

Zakon o visokom obrazovanju danas se ipak nije našao na dnevnom redu sjednice Skupštine KS iako je tako najavljeno.

Ova rasprava ostavljena je za naredne dane, ali je nacrt zakona već podigao tenzije. SDP je na jučerašnjoj sjednici pozvao poslanike da glasaju protiv ovakvog zakona, koji prema njima znači privatizaciju obrazovanja, kao što je slučaj sa zdravstvom u Kantonu.

O nacrtu zakona danas razgovaramo sa prof. Damirom Marjanovićem, dekanom Burch Univerziteta i bivšim ministrom obrazovanja KS.

Marjanović smatra da se u reforme obrazovanja ušlo nepripremljeno.

U reforme obrazovanja se ušlo nepripremljeno i onda se shvatilo da se moraju stvari ispravljati. Slična je situacija bila u 2012. godine kada je bio upitan izbor rektora. Sva ta politička prepucavanja nisu išla u prilog studentima, kao što ne idu ni danas“, kazao je Marjanović i dodao:

U proteklih 20-ak godina bh. obrazovanje je na kantonalnom nivou. Kao što je jedan aktuelni zastupnik u Skupštini KS rekao da je Sarajevo “nabildana mjesna zajednica”, slobodno mogu reći da kapacitet KS nije dovoljan za ono što se zove Univerzitet u Sarajevu“.

Marjanović je istakao da je posao ministra da prati zakonsku proceduru, a ne da uključuje lične stavove.

2012. je na vlasti bila SDA i SDP i nisu priznali rektora koji je izabran po regularnim procedurama. Tu je negdje i bio prijedlog Zakona koji se potezao od 2008. godine. Taj zakon je pao, većina je pala, na scenu je stupila SDA i onda su formirali ekspertsku vladu i tu vam “uvale ljude poput mene”“.

Vi kao ministar pratite zakonsku proceduru, iako je moje lično mišljenje bilo da je bilo mnogo boljih kandidata, ali pratite zakon i poštujete odluku prema kojoj je neko dobio većinu“.

Još je kazao da svaki Zakon nosi određena pravila, ali i rupe.

Svaki zakon nosi određena pravila igre i određene rupe u tim pravilima, ali ako imate ljudi koji to ne poštuju i ne poštuju ne možete očekivati boljitak u akademskoj zajednici. Ovaj Zakon ništa bitno neće promijeniti“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.