Učenici klupe zamijenili poslovima u Parlamentu, bankama…

Vijesti 25. maj 201717:23 > 19:15
N1

Sedam stotina srednjoškolaca svoje školske klupe zamijenilo je poslovima u ministarstvima, bankama, pekarama, kafićima, općinama. Danas je održan deseti Socijalni dan, a srednjoškolci će svoje dnevnice iskoristiti za projekte koje su osmislili.

“Zastupnici zauzmite svoja mjesta. Poštovani delegati ovaj zakon bi trebao usvojiti zato što je reformski. Gospodo molim za repliku. Ovaj zakon neće donijeti ništa dobro mladima.”

Federalni parlament je danas izgledao drugačije nego obično. Mjesta zastupnika popunili su učenici Treće gimnazije Sarajevo. Svoj radni dan proveli su u Parlamentu, a kada bi mogli nešto promjeniti, radili bi za bolju budućnost svoje, ali i narednih generacija.

“Pokušao bih riješiti pitanje što se tiče nezaposlenosti. Na neki način bi poboljšao edukacioni sistem, zato što jednog dana ću i ja biti kada završim fakultet i tražit ću posao također da olakšam meni i mojoj generaciji pa čak i generacijama koje stižu nakon mene da popravimo situaciju što se tiče nezaposlenosti”, kaže Bošković Ivan.

Znatiželjno su posmatrali salu u kojoj se donose bitne odluke i priznali nam da baš i nisu znali mnogo o radu Federalnog parlamenta. Međutim nakon razgovora sa službenicima kažu kako su shvatili da se upravo u ovim klupama odlučuje. Nisu mogli, a da se ne zapitaju gdje su danas parlamentarci?

“Pretpostavila sam da neće biti tu, ne znam, možda spavaju. Pa oni imaju kao i mi određeno radno vrijeme, valjda, ne znam, vjerovatno su kući a možda i rade”, navodi Džejla Kolar .

Za radni dan u parlamentu zaraditi će dnevnice od 20 KM, koje će ići u fond Socijalni dan za projekte koje su sami somislili.

“Naša jedna dnevnica je 20 KM, vjerovatno je njihova dosta veća, s tim da provode dosta vremena tu i važne odluke donose”, ističe Ajla Čakar .

Ovo troje mladih ljudi se odlučilo upisati fakultete, žele biti pravnici profesori i dramaturzi. Svoje prvo radno iskustvo će ponijeti iz Federalnog parlamenta, a biće upisano u ovu radnu knjižicu.

700 srednjoškolaca svoje školske klupe danas je zamijenilo poslovima u ministarstvima, bankama, pekarama, kafićima, općinama, firmama. Ovogodišnji, deseti Socijalni dan, održan je u više od 40 gradova BiH. Danas su bili zaposleni na jedan dan, i već sada brinu za budućnost , možda upravo oni budu ti koji će jednog dana donositi bitne odluke. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.