Most između BiH i Srbije podijelio mišljenja u dvije zemlje

Vijesti 27. maj 201719:16 > 19:21
N1

Jesu li na pomolu nove tenzije između BiH i Srbije. Razlog bi mogle biti posljednje izjave odlazećeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je kazao da se "nada da će jednog dana Srbija i RS biti jedno". Izjavama se atakuje na teritorijalni integritet BiH - poručuju iz SDA. Zašto most "Bratoljub" spaja obale - ali dijeli mišljenja?

Samo dan nakon posjete zvaničnika dvije zemlje mostu koji spaja Ljuboviju u Srbiji i Bratunac u BiH, građevinski radovi pali su u drugi plan. Primat su dobili oni politički, a sve zbog izjave srbijanskog predsjednika, koja je dobila barem dvojako tumačenje.

“A meni je isto toliko važno što imaju po dvije trake sa obje strane, namijene biciklistima i pješacima, da se po njemu šetnjom stiže iz Srbije u Republiku Srpsku i iz Republike Srpake u Srbiju, i da jednog dana ne bude važno odakle si pošao i gdje ćeš da ideš, pošto će sve da bude jedno”, kazao je Nikolić.

Za Stranku demokratske akcije, poruka je bila nedvosmislena:

“Izjave kojima se atakuje na teritorijalni integritet BiH su prepreka obnovi dobre saradnje zemalja zapadnog Balkana koju Srbija verbalno proklamuje. BiH je očuvala svoj teritorijalni integritet i suverenitet i u mnogo težim okolnostima, pa i onda kada je na BiH vršeći otvorenu agresiju atakovao Miloševićev srbijanski režim u kojem je Nikolić imao značajnu ulogu.”

“Sreća je što je Nikolić odlazeći predsjednik”, poruka je Ramiza Salkića, potpredsjednika Republike Srpske.

“Ova izjava pokazuje odakle je dolazila sva podrška predsjedniku entiteta RS, gospodinu Dodiku i njegovim separatističkim težnjama i pokazuje to da u Srbiji na političkoj sceni imamo ljude koji maštaju i sanjaju veliku Srbiju.”

“Da sam bio prisutan, otišao bih”, kaže zastupnik DF-a u predstavničkom domu državnog parlamenta, Željko Komšić.

“Reagovao bih čim je takvu izjavu dao. I… nema tu puno pameti. Naravno da je narušavanje teritorijalnog integriteta BiH u pitanju, u smislu izjave čovjeka koji obnaša najvišu dužnost u Republici Srbiji. Nikolić i slični njemu to mogu samo da sanjaju.”

No, ne treba tražiti samo negativno, ističe Miloš Šolaja, univerzitetski profesor iz Banja Luke.

“Možda je predsjednik Nikolić mislio u nacionalnom smisu i to ne mora značiti da nije tačno. Niko nije govorio o granicama i pomijeranju granica. Mislim da to treba shvatiti u konstruktivnom smislu i ne treba odmah tražiti sve negativne stvari.”

Srbijanski premijer, a budući predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je da su radovi na mostu izvedeni na vrijeme, i prije roka. Važno je spajati, bila je poruka Aleksandra Vučića. No, most “Bratoljub” koji spaja Ljuboviju u Srbiji i Bratunac u BiH je, u najmanju ruku, podijelio mišljenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.