Cerić: Ramazan je bašča u kojoj su plodovi za napitak duše

Vijesti 28. maj 201710:12 > 10:19
N1

Bivši reis Mustafa ef. Cerić je u razgovoru za N1 govorio o svetom mjesecu ramazanu, kao i o svojim aktivnostima otkako je u mirovini.

Cerić je kazao da se otkako je u mirovini bavi porodicom i lijepim stvarima, te je komentarisao odnose sa reisom ef. Kavazovićem.

Bavim se lijepim stvarima i porodicom. Kada bi ljudi znali kako je lijepo u mirovini, svi bi otišli u mirovinu. Sa novim reisom imam vrlo dobar odnos. Reis Kavazović je bio i moj izbor. Mislim da je on bio najbolji da preuzme moju dužnost. Nisam izravno uključen u njegove aktivnosti“. 

 O značenju ramazana i samom porijeklu te riječi je kazao:

Riječ Ramadan je arapska riječ koja znači žestoku žeđ od sunca. Dakle kad sunce ugrije dolazi do žeđi i sama riječ Ramadan to znači. Ako prenesemo to značenje, možemo reći da Ramazan znači žestoka žeđ za odmorom. Duša ima potrebu da se odmori od tijela. Tijelo ima svoje prohtjeve: Jelo, miris.. a to nisu prohtjevi duše. Tijelo zahtjeva svoje porive užitkom koji ponekad postaje gorak. Duša ima svoje oči, uši, miris i govor. Kada tijelo poklopi dušu onda tijelo dominira dušom i ona je zgniječena“, kazao je Cerić.

Dodao je da je post onaj koji disciplinira tijelo.

Post je taj koji disciplinira tijelo, kao što tijelo drugim mjesecima disciplinira dušu koja se kasnije kaje za ono za šta se tijelo nije moglo suzdržati. Ramazan je bašča u kojoj su plodovi od kojih se pravi napitak koju žedna duša treba da popije“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.