Azem Vllasi: Kako je zapravo počeo raspad Jugoslavije

Vijesti 29. maj 201720:02 > 20:07
Anadolija

U Sarajevu je u ponedjeljak promovisana knjiga "Kosovo, početak raspada" autora Azema Vllasija, političkog analitičara i nekadašnjeg državnog funkcionera bivše Jugoslavije.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

 Vllasi je tom prilikom istakao kako naslov knjige nije simboličan nego odražava samu suštinu stvari u vezi s raspadom Jugoslavije.

“Sve je počelo na Kosovu. Svjedočim u knjizi o onim zadnjim godinama i danima bivše Jugoslavije, o tome kako je zapravo počeo raspad Jugoslavije, na Kosovu i povodom Kosova. Ali, to ne znači da smo taj proces započeli mi Albanci već kada je na scenu stupio velikosrpski nacionalizam, ne skrivajući više svoje namjere da preuredi Jugoslaviju po mjeri velikosrpskog nacionalizma. Prvi pravac napada je bilo Kosovo. Nas su silom pogazili, ustavni položaj Kosova 1989. godine. Bio je to jedan klasični puč. Ja sam s mnogim Albancima uhapšen, a odatle se nastavilo i prema Vukovaru, Hrvatskoj i prema Bosni i Hercegovini koja je najviše stradala”, rekao je Vllasi.

Istakao je kako je ova knjiga bitna i zbog toga što, kako je rekao, još uvijek u Srbiji postoji politika čija namjera je da se zaboravi ono što se dešavalo u prošlosti.

“Imamo na sceni jednu politiku iz Srbije da se zaboravi kako je sve to počelo i da se sve više plasira teza kako smo svi mi krivi za onakav raspad Jugoslavije. Mi sada na prostorima bivše Jugoslavije imamo sedam država. Mi stoga želimo mirnu koegzistenciju, saradnju, pomirenje i nastavak života u zasebnim državama. Ali pripadamo jednoj regiji te su nam jednako potrebni mir, saradnja i stabilnost”, kazao je Vllasi.

Na kraju je dodao kako ideja o “Velikoj Albaniji” postoji samo u riječniku srbijanskih političara i, kako je kazao, u propagandi iz Beograda.

“Priču o ‘Velikoj Albaniji’ ćete naći samo u rječniku državnih zvaničnika Srbije i beogradske propagande. Taj izraz ni kao ideja ni u rječniku albanskih političara na Kosovo ili u Albaniji ne postoji. Jednostavno to nije naša teza niti naša ideja. Mi imamo Kosovo kao državu i kao međunarodni projekat dizajniran poslije oslobađanja od Srbije”, podvukao je Vllasi te dodao da je jedini projekat o velikim državama na prostorima Balkana projekat i “Velikoj Srbiji”.

Ivo Komšić, bivši gradonačelnik Sarajeva i jedan od promotora knjige, istakao je kako je knjiga “Kosovo, početak raspada” historijskog ali i biografskog karaktera u kojoj, kako je kazao, autor svjedoči o važnim događajima koji su prethodili raspadu Jugoslavije.

“Azem Vllasi je bio visoki funkcionier u bivšoj Jugoslaviji i visoki funkcioner Kosova. Njegova biografija je vezana je za modernu povijest Kosova i modernu povijest Jugoslavije, ali i za raspad Jugoslavije. Azem Vllasi je autentičan svjedok i ovo je vrlo zanimljiva knjiga. Neke stvari je pisao sa distance tako da ih je mogao dobro ocijeniti”, rekao je Komšić.

Naglasio je kako Vllasi u knjizi piše o nekoliko vrlo važnih historijskih događaja.

“Prva referentna tačka je 72-74. godina, dakle vrijeme masovnog pokreta u Hrvatskoj i donošenje ustavnih amandmana 74. godine kada jugoslavenske republike i autonomne pokrajine dobijaju veći stepen samostalnosti nego što su imale ranije. Sljedeća referentna godina je 87-88. kada se vodi akcija ukidanja autonomije Kosova i Vojvodine. Naravno, sljedeća je 89. godina i uvođenje vanrednog stanja na Kosovu. I na kraju, knjiga je i biografska, jer on iznosi mnoge stvari iz privatnog života”, kazao je Komšić.

Akademik Mirko Pejanović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, istakao je da je riječ o vrlo važnoj knjizi koja opisuje mnoge događaje u vezi s raspadom Jugoslavije.

“Imamo osobu koja je 70-tih godina ušla u javni i politički zivot i u okviru svojih aktivnosti prošao je veoma važne periode. Azem Vllasi je bio i meta na koju je išao velikosprski nacionalizam i to se završilo čak i njegovim hapšenjem. Azem Vllasi je doprinio da se poslije vojne i policijske represije kosovsko društvo uzdigne na noge i da Kosovari krenu putem potpune samostalnosti i slobode da upravljaju svojim životima i svojom zemljom”, rekao je Pejanović.

Promociji knjige “Kosovo, početak raspada” je prisustvovao veliki broj osoba iz političkog, kulturnog i obrazovnog života Bosne i Hercegovine te veliki broj građana Sarajeva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.