Država zakazala, građani ispaštaju zbog nedostatka pasoša

Vijesti 30. maj 201718:55 > 18:57
N1

Do zemalja EU mnogi građani neće moći ovoga ljeta jer im kasni isporuka putovnica. Krivac- država. Kazne za neplaćanje raznoraznih računa građani su dužni platiti u zakonskom roku. No, kada država krši zakon i prekoračuje rokove nadležnost i odgovornost obično se rasprše na nekoliko adresa. Sankcije obično izostaju. Opet ispaštaju građani.

Nervoza i ogorčenje posljednjih dana kulminiraju sa obje strane šaltera. Najava nadležnih da će tražiti odštetu od njemačke kompanije zbog nepoštivanja ugovora, službenicima i građanima ne ulijeva povjerenje. Ljetnja sezona uveliko počinje, pasoških knjižica itekako fali.

“Znam da građanima ništa ne znači da sada neko plati odštetu jer nije ispoštovao odredbe, nego im znači kada tu putnu ispravu dobiju na vrijeme, posebno kada su u pitanju djeca i poslovna putovanja”, kaže Sanja Petrović, direktorica Uprave za administracjiu i podršku MUP-a KS.

Telefoni nadležne upravu MUP-a su usijani. Zovu svi – roditelji, direktori škola, nastavnici, djeci su zbog trenutne situacije upitne i ekskurzije. Turističke agencije bilježe znatno veći broj otkazivanja privatnih aranžmana.

“Ove godine imamo pet puta veći broj otkazivanja zbog pasoša. To je znatan broj, jer mi prošle godine nismo ni osjetili, putnicima unaprijed skrenemo pažnju za pasoše, oni znaju, imaju se vremena pripremiti. Prije mjesec dana bilo je dovoljno da se jedan pasoš može izvaditi, ove godine niko vam ne može to garantovati i to pravi nama probleme”, navodi Dino Imamović, PR menadžer turističke agencije .

Samo u upravi MUP-a KS prosječno po danu dostavi se 240 zahtjeva. Dakle, 1200 sedmično. Međutim, ovoj upravi se sedmično isporuči do 500 pasoša, što je dovoljno da zadovolji zahtjeve za dva dana.

“Pa vjerujte mi smo prije dobijali i po 500 pasoša po jednoj isporuci, a sada nam se zna desiti da dobijemo 50”, kaže Sanja Petrović, direktorica Uprave za administracjiu i podršku MUP-a KS.

Kako nam je potvrđeno, do kraja juna trebalo bi doći do normalizacije. Građanima ostaje jedino da stanu u red i čekaju i vjeruju obećanima nadležnih.

Iz Vijeća ministara BiH i dalje stav da Milbauer za nepoštivanje produženog ugovora treba snositi odgovornost, pa čak i finansijsku. Međutim, ostaje neizvjesno hoće li nakon produženog ugovora kompanija iz Njemačke biti jedina solucija za BiH.

Iz IDDEEA-e su najavili da će uskoro raspisati novi tender za nabavku pasoških knjižica. Do kraja sedmice bi u Njemačkoj trebao biti održan i sastanak bh. delegacije sa predstavnicima kompanije.

“Svi koji ne rade svoj posao u skladu sa ugovorom treba da snose sankcije, treba da budu pokrenuti penali i za Milbauer, za to je zadužena nadležna agencija. Ne znam sastav delegacije koja će ići na pregovore, ali siguran sam da mora biti neko iz resornog ministarstva, kako bi se to pitanje riješilo što je moguće prije i kako građani ne bi trpjeli bilo kakve posljedice”, naveo je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

U međuvremenu, broj zahtjeva za izdavanje po hitnoj proceduri je udvostručen. Od 240 zahtjeva dnevno, deset je po hitnoj proceduri. Onima, koji ostaju pri redovnoj, ostaje i upitan prelazak granice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.