Ponovljen zahtjev za spomenik ubijenoj djeci u Prijedoru

Vijesti 31. maj 201712:53 > 12:56
N1

Grupa aktivista, građana Prijedora i roditelja ubijene djece krenula je u Skupštinu grada Prijedora sa ponovnim zahtjevom za podizanje spomenika ubijenoj djeci Prijedora.

Veća grupa građana uputila se prema Skupštini grada, gdje je ranije odgođena sjednica za 2.juni da bi odbornici koji žele prisustvovali obilježavanju “Dana bijelih traka” u tom gradu.

Inicijativu da se prolongira zasjedanje lokalnog parlamenta pokrenuo je odbornik Demokratske fronte Mirsad Duratović, a prihvatili su je svi odbornički klubovi, skupštinsko rukovodstvo i gradonačelnik.

N1

Odbornik Duratović rekao je da je ta današnja odluka veliki korak u pravcu uspostave suživota i pomirenja i veliki otklon od politike vođene devedesetih godina koja je, po njegovoj ocjeni, bila prisutna i u prethodnim sazvima.

Izrazio je očekivanje da će porodice ubijene djece u narednom periodu naći sagovornike u strukturama lokalne vlasti koji će im dozvoliti da obilježe to stradanje na dostojanstven način kao što je to omogućeno i drugima u ovom gradu.

N1

Na glavnom prijedorskom trgu Mreža nevladinih organizacija i aktivista „Jer me se tiče“ polaganjem 102 ruže danas obilježava 31. maj, Međunarodni dan bijelih traka u znak sjećanja na djecu bošnjačke i hrvatske nacionalnosti stradalu tokom posljednjeg rata u Prijedoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.