FOTO| Sarajevo nije zaboravilo na prijedorske žrtve

Vijesti 31. maj 201713:07 > 13:11
N1

U glavnoj gradskoj jezgri, na Baščaršiji u Sarajevu obilježen je Međunarodni dan bijelih traka kojim se podjseća na više od 3.000 stradalih žrtava u ovom bh. gradu, među kojima je bilo i 102 djece.

N1
N1
N1
N1
N1

  “Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice”.

Ovako je zvučala poziv 31. maja 1992 godine na Radiju Prijedor. To je bio početak nezapamćenog pokolja koji je rezultirao ubijanjem 3.173 nevina civila i zatvaranjem 31.000 osoba u logore. Iz tog razloga, mnogi građani u Bosni i Hercegovini, ali i brojnim evropskim gradovima, danas će nositi bijele trake oko ruke i staviti bijele plahte na prozore u znak suosjećanja na prijedorske žrtve.

Na Baščaršiji, preko puta Sebilja napravljena je instalacija kojom se podsjeća na strahote počinjene u Prijedoru 1992. godine, na kojoj se između ostalog nalazi natpis “LOGOR – ZABRANJEN ULAZ”, ograđen bodljikavom žicom.

Istaknut je i transparent “U Prijedoru je počinjen genocid”, a na pomenutu bodljikavu žicu zakačene su bijele trake.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.