Porazno: Skoro svaki drugi stanovnik FBiH svakodnevno puši

Vijesti 31. maj 201718:52 > 19:17
N1

Šest puta veći rizik od srčanog udara imaju pušači od nepušača, a čak 90 posto smrtnih slučajeva od raka pluća uzrokovano je upravo pušenjem - porazna je to statistika predstavljena danas povodom obilježavanje Svjetskog dana bez duhana.

Pušenje je ozbiljan javno-zdravstveni problem, kako u svijetu tako i u BiH, i ozbiljna bolest ovisnosti, kazala je danas sekretar Federalnog ministarstva zdravstva.

Još uvijek imamo prema novim podacima Svjetske zdravstvene organizacije 7 miliona smrti godišnje prouzrokovanim pušenjem“, istakla je Snježana Bodnaruk, sekretar Ministarstva zdravstva FBiH.

Duhan je vodeći uzrok smrtnih slučajeva. Pušači imaju 6 puta veći rizik od srčanog udara od nepušača, a čak 90 posto smrtnih slučajeva od raka pluća uzrokovano je upravo pušenjem.

Zdravstvena statistika FBiH govori o alarmantnim podacima.

Studije o stanju zdravlja odraslog stanovništva u FBiH bilježe 44 posto stalnih pušača među odraslim stanovništvom od čega je 56 posto muškaraca, 31,6 posto žena, sa prosječnom konzumacijom od 16,9 cigareta“, dodala je Bodnaruk.

To znači da skoro svaki drugi stanovnik svakodnevno puši. Najveća dnevna konzumacija cigareta bilježi se u starosnoj skupini od 45 do 54 godine sa 17,8 cigareta dnevno.

Prema rezultatima Globalnog istraživanja pušenja kod mladih, koje je radio Zavod za javno zdravstvo FBiH u 2013 godini, bilježi 12,7 posto pušača među školskom djecom, od čega 15,5 posto dječaka i 9,7 posto djevojčica.

Prema rezultatima istog istraživanja, izloženost pasivnom pušenju kod mladih bilježi pad. Od 2008. godine kada je registrovano 85 posto školske djece koja su svakodnevno izložena pasivnom pušenju, u 2013. godini taj broj je smanjen na 60,7 posto.

Vrlo često korištenje duhana se posmatra isključivo kao zdravstveni problem, što nije istina. Duhan ugrožava i ekonomiju, duhan ugrožava i ljudska prava i ekologiju“, navela je Uliana Bakh, izvršna direktorica Udruženja PROI.

Ukoliko se usvoji zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima, šef Delegacije Evropske unije u BiH je kazao da to neće naštetiti ugostiteljima.

Naš cilj nije da uništimo duhansku industriju, oni će moći preživjeti, ali sa jasnim naznakama opasnosti korištenja ove štetne supstance. Međutim mit je da će barovi, kafane ili druga javna mjesta imati ekonomski štete zbog zabrane pušenja“, naglasio je Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH.

Sutra je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojem će se razmatrati nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji ima za cilj unapređenje zdravlja ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.