Šest i po hiljada štediša i dalje čeka isplatu dugovanja

Vijesti 31. maj 201718:58 > 19:10
N1

Hiljade štediša u Bosni i Hercegovini i dalje čeka na isplatu dugovanja Ljubljanske banke. Najveći problem je što Slovenija odugovlači proces, tvrde iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Prepreka je mnogo, a trenutno najveći problem predstavlja odluka da se odbije povrat štedišama Federacije BiH čija je štednja bila konvertirana u privatizacijske certifikate.

Kemal Ćorajević je od ‘70-ih godina štediša u Ljubljanskoj banci. Nakon rata u procesu privatizacije Federalne vlasti su mu obećale da konverzijom brže može doći do sredstava. Pristao je, ali svoj novac do danas nije dobio.

Javno je rečeno da mi damo našu ušteđevinu u privatizaciju, te da ćemo prije dobiti novac nego što ćemo dobiti od Ljubljanske banke. Zato su nas na to navukli, a meni je bitno da dobijem novac od bilo koje strane, a nisam ni od jedne, a sad ne znam šta da radim“, kazao nam je Ćorajević, bivši štediša u Ljubljanskoj banci.

Kemal je jedan od šest i po hiljada štediša kojima je zbog konverzije štednje u privatizacijske certifikate odbijen zahtjev za isplatu. Certifikate nije priznao Ustavni sud Federacije BiH, jedina opcija je da se žale pravosuđu Slovenije. U Udruženje za zaštitu deviznih štediša BiH danima dolaze građani, nezadovoljni zbog odugovlačenja procesa.

Slovenija kupuje vrijeme. Ljudima koji imaju darovne ugovore ne da, ključni problem je probijanje rokova, maltretiranje ljudi da daju dokaze koji apsolutno nisu potrebni, te zloupotreba podataka kada je konverzacija u privatizacijsko pravo koje je poništeno“, kazala je Amila Omersoftić, predsjednica UO Udruženja za zaštitu deviznih štediša BiH.

Nakon presude Suda za ljudska prava u Strazburu Slovenija je donijela zakon o isplati stare devizne štednje Ljubljanske banke. Iz Udruženja štediša smatraju da zakon nije u skladu sa presudom. Ovaj problem nedavno se našao i na stolu u Vijeću ministara BiH, prilikom zvanične posjete premijera Slovenije Mire Cerara. Predsjedavajući Zvizdić je tada rekao da je oko 30 miliona eura na ime stare devizne štednje već isplaćeno.

Istina, unutar kompletne presude postoji još jedan problem za BiH, a to je pitanje isplate onim bh. štedišama koji su potraživanja u Ljubljanskoj banci iskazali na jedinstvenom računu građana, a nisu ga na bilo koji način utrošili u procesu privatizacije, takvih je nešto iznad pet hiljada građana. Sasvim siguran sam da ćemo u nastavku saradnje riješiti i ovo pitanje“, istakao je tada Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Nakon presude, slovenska računica je bila da bi za oko 230.000 štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH trebali ukupno isplatiti oko 258 miliona eura. Hrvatske štediše su isplaćene, dok su u BiH mnogi izgubili i povjerenje i nadu.

Bilo šta da sam trebao ja sam uzimao od Slovenaca, zato što su kvalitetni, banka je bila kako treba, a šta se sada desilo, ne znam, u čemu je problem ne znam. Volio bih, kako sam pošteno dao, da mi pošteno i oni pare daju“, naglasio je Ćorajević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.