Vukasović: Skandalozno povećanje školarina na fakultetima

Vijesti 01. jun 201710:24 > 10:37
N1

Mario Vukasović, nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo gostovao je u jutarnjem programu N1 televizije.

Nakon višesatne rasprave na sjednici Skupštine KS, Vlada KS-a povukla je Prijedlog zakona o visokom obrazovanju na području Kantona Sarajevo.

Primjenjivat ćemo apsolutna zakonska rješenja, ispoštovat ćemo zakon o budžetima, koji kaže ‘trezor”“, kazao je premijer KS-a Elmedin Konaković.

Koje je vaše mišljenje, koje su manjkavosti Zakona koji nije došao?

Zvanični predstavnici studenata su rekli da su zadovoljni, ali prema mojim informacijama s terena studenti nisu zadovoljni zakonskim prijedlogom. Normalno je da krenemo od toga da zakon mora biti po zakonu, po Ustavu i višim pravnim aktima. Ovdje se radi o okvirnom zakonu. Ovaj zakon nije usklađen sa okvirnim zakonom na nivou BiH. Mi u Sarajevu se volimo busati time kada neko drugi krši zakon i ustav, a kada mi u Sarajevu radimo tražimo neki loš izgovor“, smatra Vukasović.

On je naglasio da se Zakon mora poštovati ako želimo da ojačamo i državne institucije, da radimo kako treba i da obrazovanje pokušamo unificirati na nivou države.

Potreban je prelazak Univerziteta na trezor, to nalaže Zakon. Svi fakulteti bi trebali ući na trezorsko poslovanje, kao što je to osnovno i srednje obrazovanje. Trenutno imamo slučaj da KS prebacuje Univerzitetu u Sarajevu oko 70 miliona KM, a zatim Vlada KS odnosno mi kao Skupština KS ne znamo šta se dešava s novcem na Univerzitetu, ne znamo koliko novca ima. Neki fakulteti imaju manjak novca, a neki fakulteti imaju višak novca“, istakao je gost Novog dana.

On je kazao da postoje priče o oročenom novcu na nekim fakultetima.

Dobio sam izvještaj Stomatološkog fakulteta i vidim da imaju na računu 4,5 miliona KM, a studentima je povećana školarina na 7.000 KM“, rekao je Vukasović.

Ko ima pravo oročiti novac?

Na Univerzitetu u Sarajevu neki fakulteti su imali po 10-15-20 računa i nisu bili dužni podnositi izvještaj. To je bila siva zona. Ali kada imate trezorsko poslovanje, novac ide preko trezora, isplaćaju se iznosi koji su su normalni za rad fakulteta, a ne za regrese od 3.500 KM. Kada se otvorila ova priča, vidimo da nije bajna situacija.

Studentima se za to vrijeme povećava školarina.

To je skandalozno. Imamo školarine od 7-8 hiljada KM na Medicini i Stomatologiji što je blizu iznosu školarina na privatnim fakultetima. Tako se urušava Univerzitet u Sarajevu. Samo oni koji imaju novca će moći studirati“, zaključio je Mario Vukasović, nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.