Istraživali smo: Nargila sve popularnija, da li je štetna?

Vijesti 01. jun 201718:12 > 18:13
N1

Sve popularnija nargila postala je trend među mladim ljudima širom BiH. Nargila barovi su puni, ali zdravstvo upozorava kako se radi o vrlo štetnom trendu. S druge strane, oni koji se dugi niz godina bave konzumiranjem i prodajom nargile - poručuju kako se štetnost nargile ne može ni porediti sa cigaretama.

Sat vremena konzumiranja nargile jednako je 100-200 popušenih cigareta, podaci su ovo istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije – kažu iz asocijacije YX. Ova brojka od 100 -200 zavisi od načina pušenja nargile, uvlačenja dima, dužina zadržavanja u prostoriji gdje se konzumira nargila.

“To je jedan ozbiljan trend, problem bh društva obzirom da mnogi ni ne prepoznaju to kao potencijaln opasno. Mi smo radili edukacije sa nastavnicima i pokazalo se da od 195 ispitanih nastavnika da li znaju šta se nalazi u nargilama i šišama – samo jedna učesnica je dala tačan odgovor”, navodi Feđa Mehmedović, programski lider Zdravlje i zdravi životni stilovi Asocijacije XY.

Opasni su duhan, ugalj ali sama aroma, dodaje Mehmedović.

S druge strane oni koji su dugo godina u ovom biznisu tvrde suprotno. Cigarete i nargila se ne mogu izjednačavati, a nargila kažu, nije ni približno štetna. U jednom kilogramu arome ima 19% duhana – što se ne može ni porediti sa štetnosti cigareta.

“Otišao sam u Zavod za javno zdravstvo FBiH i testirao ovu aromu za nargilu gdje sam dobio nalaz da bez problema može ići u prodaju i da nema štetnosti ni blizu što je jako bitno, 0% katrana ovdje ima. Evo, ovdje imate sastav je od prirodnog glicerina, meda”, kaže Ahmed Puškić, vlasnik nargila bara.

Mišljenja javnosti pak podijeljena, dok jedni uživaju u dimu nargile – drugi joj i nisu baš naklonjeni.

“Moje mišljenje je da bolje da nargilu ispuše danas nego da alkohol konzumiraju. Nargila nije toliko štetna kao cigareta”.

“To je nešto najbolje, vjeruj, ovo mijenja sve. Ćeif je neki pušiti nargilu”.

“Omladina jako puno koristi, nezdravo , ne bih preporučio nikome”.

Samo u Federaciji BiH podaci pokazuju da godišnje umire 8.400 osoba od bolesti povezanih s konzumacijom duhana. Međutim zagovornici nargile tvrde kako nemaju ništa protiv Zakona koji će regulirati upotrebu duhana, ali da nargila treba biti odvojena od toga.

Inače, danas je na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta usvojen Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje – koji bi trebao regulisati ovu oblast.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.