Ko ruši, a ko gradi odnose u regiji

Vijesti 03. jun 201718:03 > 19:04
N1

Domaćini različiti – poruke slične. Tako i one koje su uputili čelnici zemalja jugoistočne Evrope na samitu u Sloveniji.

Obilovao je bilateralnim sastancima na marginama. Jedan takav imao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović sa predsjednikom Srbije. Aleksandar Vučić je poručio – da u politici i među državama nema previše ljubavi, već mnogo interesa. Nešto slično Vučić je, tada kao premijer, izjavio na martovskom Samitu zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu.

Lijepo što ćemo mi da izađemo sa još jednom deklaracijom. Divne su nam fotografije, frizure su nam super, samo što, čim se završi ili prođe današnji dan opet ćemo da imamo svađe, sukobe i to će biti najpopularnije u svim našim gradovima. I očigledno da mnogi ljudi ne mogu da vide ovaj prostor kao prostor u kojem treba zajednički da djelujemo i radimo u budućnosti. Što se Srbije tiče mi to želimo, uložićemo ogromnu energiju. Samo hoću da kažem da Srbija nije i neće da bude džak za udaranje jer Srbija to nikome ne radi”, izjavio je Aleksandar Vučić, bivši premijer Srbije 16. marta 2017.

No, o tome ko ruši, a ko gradi odnose bilo je mnogo polemike krajem prošlog mjseca kada je srušen nelegalni vjerski objekat Islamske zajednice u Zemun polju u Beogradu. Naišlo je to na oštre osude mještana, predstavnika Islamske zajednice u Srbiji, a i u Bosni i Hercegovini. S druge strane, dvije zemlje mogu se pohvaliti zajedničkom gradnjom i ulaganjem. Primjer je i most koji spaja obale Drine – simboličnog naziva “Bratoljub”. No, značaj ovog projekta ostao je u sjeni izjave Tomislava Nikolića.

Da se po njemu šetnjom stiže iz Srbije u Republiku Srpsku i iz Republike Srpske u Srbiju, i da jednog dana ne bude važno odakle si pošao i gdje ideš pošto će sve da bude jedno”, kazao je Tomislav Nikolić, bivši predsjednik Srbije 17. maja 2017.

Sve zemlje imaju zajedničku muku, a to je Agrokor – izjavio je predsjednik Srbije. Kriza hrvatskog koncerna prelila se i na u susjedne zemlje. Potencijalna je to prijetnja za više hiljada radnih mjesta u BiH. A u jeku krize sa Agrokorom predsjednica Hrvatske je pjevala. I to više puta Thompsonove stihove – “Herceg Bosno, srce ponosno”. Pjevali su i predsjednik Vlade i Sabora, a ranije hrvatski vojnici. Osim toga, nadležni u Bosni i Hercegovini kritikovali su i izjave predsjednice Hrvatske – o hiljadama boraca koji se iz tzv. Islamske države vraćaju u BiH.

Kakav je interes da putem nesporazuma i iznošenjem netačnih informacija i raznih insinuacija funkcionišemo i gradimo naše odnose. Ne može samo zato što je članica Evropske unije. Ako je Evropska unija to što sada radi Hrvatska, dabogda ja nikad ne bio u Evropskoj uniji i nikad neću dignuti ruku za takvu Evrosku uniju”, izjava je Dragana Mektića, ministra bezjednosti BiH od 7. decembra 2016.

Tokom svog manadata, sada već bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, nije došao u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. Premijeru Slovenije bilo je drago zbog posjete, no problem stare devizne štednje, slovenačkog “Tuša”, te teret dva neriješena arbitražna spora vrijedna vrtoglavih milijardu i po maraka – ostao je u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.