Naručeni lobistički tekstovi koji opravdavaju podjelu BiH?

Vijesti 05. jun 201716:57 > 19:05
N1

Bosna i Hercegovina ponovo je glavna tema u analizama bivših američkih i britanskih funkcionera. John Schindler u The Observeru i bivši američki obavještajac Stephen Meyer u Sputnjiku, objavili su tekstove u kojima se ocjenjuje da BiH ne funkcioniše kao država, te se predviđa raspad države i pripajanje pojedinih dijelova Srbiji i Hrvatskoj.

Ovakvi tekstovi nailaze na plodno tlo kod domaćih političara. Dodik podsjeća da on isto ponavlja godinama, Čović da BiH opstaje kao država, ali preuređena.

Sinhronizovano ili slučajno. Gotovo u isto vrijeme, dvije analize sa istom porukom – Bosna i Hercegovina nije održiva! Observer, u analizi Johna Schindlera, piše da je “BiH ‘pseudo-država’ koja se nije oporavila od katastrofe koja je trajala od 1992. do 1995. godine“. Poručio je i da se “Republika Srpska pridruži Srbiji ‘kao što to odavno želi”.

Etničke Hrvate iz Hercegovine trebalo bi pridružiti Hrvatskoj, napisao je Schindler. Bivši američki obavještajac Stephen Meyer, u svom viđenju situacije u Bosni i Hercegovini, nije mnogo dalje otišao od Schindlera.

“Bosna zapravo ne funkcioniše baš dobro, a te granice su u suštini izmijenjene. Mislim da to treba učiniti na miran način, da mora postojati neka vrsta kreativnog liderstva na Balkanu. Nema ničeg svetog u granicama.”

Ovakvi stupci nisu usamljeni na stranicama svjetske štampe. I Timothy Less je u Foreign Affersu objavio članak u kojem previđa raspad BiH, i pripajanje bh. entiteta Republike Srpske Srbiji.

“RS nije u stanju da opstane kao samostalna država, već bi trebala da opstane u svojevrsnoj autonomiji u okviru unije sa Srbijom”, napisao je ranije Less.

Bez nekog pravila, ali je činjenica da se ovakve analize, s vremena na vrijeme, pojavljuju u američkim i britanskim časopisima. Pitanje je da li iza tih tekstova stoji orkestrirani način destabilizacije BiH, ili je riječ o lobističkim tekstovima koji se naručuju iz Bosne i Hercegovine.

O Dodikovom lobiranju je bilo mnogo polemika. A upravo konstrukcije iz takvih analiza vjerodostojno oslikavaju stalne izjave predsjednika SNSD-a.

“Ali Sarajevo ne može da preživi. Kako to kaže Hoyt Jee u američkom kongresu da BiH prijeti da BiH postane propala država. Ona je propala na početku. A kada sam ja to govorio, tada sam bio remetilački faktor”, kazao je Dodik.

Hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, sa pitanjem o predviđanjima raspada BiH, zatekli smo prilikom promocije Zbornika radova o budućnosti bh. Hrvata. No, Čovićeva poruka ostaje jasna:

“Duboko sam uvjeren da je BiH u njenim međunarodno priznatim granicama trajna kategorija. Kako ćemo je urediti, vjerujte mi da je samo do nas”.

Nikakvih podjela bez dogovora naroda ne može biti, saglasni su analitičari, a u SDP-u ne daju veliki značaj tobožnjim proročanstvima.

“Svi znaju da ako bilo ko pokuša dijeliti ovu zemlju, to se ne može desiti drugačije nego ratom. Ne vjerujem da će se to desiti”, poručio je Saša Magazinović, SDP BiH.

“BiH je višenacionalna zemlja, i onaj ko gaji iluziju da BiH može biti kreirana na način da se ne uvaži volja sva tri naroda, rekla bih da radi najveće zlo ovoj zemlji”, dodala je Sanja Vlaisavljević.

No, nikada nije sasvim jasno da li i kada neko ima skrivene nemjere. Lideri susjednih zemalja tvrde da su prijatelji opstojnosti Bosne i Hercegovinu, kao i vođe svjetskih sila. Ali je pitanje o čemu se govori kada se sastanu iza zatvorenih vrata sa domaćim poitičarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.