Zašto prirodu uzimamo zdravo za gotovo

Vijesti 05. jun 201717:23 > 20:36
N1

U Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja danas je obilježen Svjetski dan okoliša. Cilj je podizanje svijesti o glavnim okolišnim problemima sa kojima se suočava BiH, upriličena je i "eko instalacija" i održana panel diskusija. Ovogodišnji slogan je "Ja sam uz prirodu".

Crnilo, otpad, grane, plastične kese… svi posjetioci Zemaljskog muzeja danas su morali proći kroz specijalno izrađeni tunel i suočiti se sa scenama uništavanja prirode u BiH, te je na ovaj način posjetiocima dočarano koliko je zapravo priroda ugrožena zbog ljudskog nemara i nepažnje.

“Ja moram reći da je BiH jedna od najbogatijih zemalja u Evropi po svom pejzažu, krajoliku i po svim endemičnim vrstama koje imamo ovdje i da je jako važno da radimo na njihovom očuvanju”, poručila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, uvrštena i definicija.

Iako je naša zemlja među pet zemalja u Evropi sa visokim brojem endemskih i rijetkih vrsta, poražavajuća je činjenica da je tek 2 posto pod zaštitom, te se tako nalazi na samom dnu evropske skale zaštićenih područja.

“U BiH imamo neizmjerno bogatu prirodu, imamo više od 252 eko sistema i preko 15 posto naše ukupne flore i faune je endemično. To je u današnjem svijetu neizmjerna riznica bogatstva”, otkrila je Amina Omićević, predstavnica programa UN za okoliš.

Osim toga, priroda je i turistički potencijal. BiH ima oko 30 zaštićenih područja, dok u susednoj Hrvatskoj ima oko 400, i samo zaštićena područja u Hrvatskoj posjeti oko 3 miliona ljudi. Najveći problem okolišu predstavlja i aerozagađenje.

“Kada je aerozagađenje u pitanju vidjeli ste da smo mi pokrenuli jednu veliku inicijativu, kad smo sufinansirali studiju izvodljivosti toplovoda Kakanj-Sarajevo, to će uz druge napore doprinjeti znatnom smanjenju aerozagađenja”, kazao je Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša.

Darove prirode često uzimamo zdravo za gotovo, razmišljamo o njima tek kad postanu rijetki ili nedostupni. Svako od nas svojim ponašanjem može doprinijeti očuvanju životne sredine, a to je najmanje što možemo učiniti za svoju okolinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.